Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Art- Athina 2016

Η 21η Art-Athina – Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης θα δώσει δυναμικά το παρών από τις 26 ως τις 29 Μαΐου. Το σημαντικότερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στη χώρα θεσμοθέτησε και καθιέρωσε το 1993 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), ενώ  τη διοργάνωση έχει αναλάβει η εταιρεία EuroΜare.
Η Art-Athina είναι σήμερα μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα. Σημείο συνάντησης για τη διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία, η Art-Athina φέρνει κοντά σημαντικές Ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, πολιτιστικούς φορείς, επιμελητές, συλλέκτες, κριτικούς τέχνης και, σαφώς, το φιλότεχνο κοινό.
Το ουσιαστικό στίγμα της Art-Athina δίνουν όπως πάντα ελληνικές καθώς και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες προβάλουν στο φιλότεχνο κοινό μία σύνοψη των καλλιτεχνικών τάσεων, σε συνδυασμό με την τρέχουσα δυναμική στην αγορά της τέχνης.

Εκδηλώσεις

■ «Platforms Project@Art-Athina 2016», σε επιμέλεια Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Συμμετέχουν 51 πλατφόρμες από 17 χώρες τις οποίες στελεχώνουν συνολικά 650 καλλιτέχνες που με τις ομάδες τους αναζητούν λύσεις στα εικαστικά τους ερωτήματα. Από Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιράν, Καναδά, Κύπρο, Σουηδία, κ.ά.

■ «Αφιέρωμα στον Γιώργο Λάππα», σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά. Η Art Athina σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ τιμά τον καλλιτέχνη και καθηγητή γλυπτικής Γιώργο Λάππα, ο οποίος χάθηκε πρόωρα πριν από λίγους μήνες.

■ Αφιέρωμα στη «Συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων» ως τιμώμενη συλλογή, σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου.

■ Films. Τριήμερο πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους από καλλιτέχνες βίντεο και πειραματικούς σκηνοθέτες που παρουσιάζουν τον συναρπαστικό κόσμο των κινούμενων εικόνων και συνομιλούν με το κοινό.

■ Αφιέρωμα στην ιστορική «Γκαλερί Κοχλίας», σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη.

■ Kids Lab. «Βoom Boom Dada: The Ainigma», σε επιμέλεια: Very Young Contemporary Art (VYCA). Συντονίστρια η Xάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη.

Tο Kids Lab γιορτάζει τα 100 χρόνια του πιο ανατρεπτικού κινήματος του 20ού αιώνα, του νταντά, φιλοξενώντας μια large scale εγκατάσταση εμπνευσμένη από την «τυχαία ποίηση» του Tριστάν Τζαρά και το γλυπτό του Mαν Ρέι «To αίνιγμα του Iζιντόρ Ντικάς». Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από παιχνίδια ζωγραφικής, λέξεων, κολάζ και ένα ξεχωριστό νταντά δρώμενο. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, θα ανακαλύψουν το πρωτοποριακό κίνημα και θα έρθουν σε επαφή με ντανταϊστικές καλλιτεχνικές πρακτικές.

■ «Κόψτε τους φράκτες», σε επιμέλεια Das Esszimmer - Raum für Kunst+.

Το «Cut the Fence» είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 από Eλβετούς καλλιτέχνες και τον χώρο τέχνης BBLACKBOXX στη Bασιλεία για να διαδώσει την ιδέα «να πέσουν οι φράκτες στην πολιτική για τους πρόσφυγες». Κατά τη διάρκεια της δράσης θα κοπεί είκοσι μέτρα υφάσματος σε αντάλλαγμα μιας χρηματικής προσφοράς. Τα χρήματα θα δοθούν στους Γιατρούς του Κόσμου.

■ Και ακόμα, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ειδικές εκθέσεις, ομιλίες από θεωρητικούς τέχνης, επιμελητές, εικαστικούς, κ.ά. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

INFO: Εγκαίνια Πέμπτη 26 Μαΐου. Διάρκεια 27 - 29 Μαΐου. Γήπεδο Τάε Κβον Ντο, Κλειστό Π. Φαλήρου. Αναλυτικά το πρόγραμμα: www.art-athina.gr


πηγή:http://www.art-athina.gr