Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Αφιέρωμα Βούλα Μάστορη 1945-2016Το πατρικό της όνομα είναι Παρασκευή Μιχαηλίδου. Οι γονείς της κατάγονταν από τη Μικρά Ασία, ενώ η ίδια γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1945 στο Αγρίνιο. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Άμφισσα. Αυτή την επαρχία είχε μπροστά της όταν έγραφε «Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι».

Σε ηλικία 12 ετών πήγε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με την Παιδική Λογοτεχνία το 1974 και το 1975 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Με λένε Αλέξη». Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το περιοδικό «Το Ρόδι». Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μία φεμινιστική διάθεση. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY.

Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και τα ανθολόγια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Δημοσίευσε περισσότερα από 40 βιβλία για παιδιά και δύο για ενήλικες («Το παραμύθι των ψυχών» και «Γυναίκα μπονσάι»). Το τελευταίο παιδικό βιβλίο της κυκλοφόρησε φέτος με τίτλο «Στη χώρα των θαυμάτων» (εκδόσεις Πατάκη). 

 
Εργογραφία                          


Παραμύθια-Διηγήματα

1. "Με λένε Αλέξη"

2. "Στα φτερά της Μέλισσας – Στη Γη με τα Μυρμήγκια

3. "Ένα γεμάτο μέλια χεράκι"

4. "Εκείνη τη φορά"

5. "Θόδωρος ο Αυτιάς Νο 1"

6. "Θόδωρος ο Αυτιάς Νο 2"

7. "Η Ψυλλοελένη"

8. "Πού πήγε το φεγγάρι απόψε;"

9. "Απορίες παιδιών – Θάλασσα"

10. "Απορίες παιδιών – Γη"

11. "Απορίες παιδιών – Ηλεκτρισμός"

12. "Απορίες παιδιών – Φως"

13. "Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά"

14. "Φεγγαροϊστορίες – Στον έβδομο ουρανό"

15. "Φεγγαροϊστορίες – Το φεγγαράκι είναι τιμωρία"

16. "Φεγγαροϊστορίες – Χάθηκαν οι φεγγαρακτίνες"

17.  "Φεγγαροϊστορίες – Στα χέρια του μάγου"

18. "Φεγγαροϊστορίες – Στον κήπο των φεγγαριών "

19. "Μια προσευχή στον Αϊ-Βασίλη"

20. "Τα μαγικά μου αυτιά"

21. "Μυθολογικά παραμύθια – Ο μικρούλης Δίας"

22. "Μυθολογικά παραμύθια – Ο μικρούλης Απόλλωνας"

23. "Μυθολογικά παραμύθια – Ο μικρούλης Ερμής"

24. "Το γιγαντοδαχτυλάκι του Λέανδρου"

25. "Δωριλένια",

26. "Πώς έγινε η μαμά συγγραφέας"

27. "Το κουνιστό δόντι της Φρύνης"

28. "Γιαγιά στο ψυγείο"Μυθιστορήματα

29. "Τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι"

30. "Ο καλεσμένος"

31. "Στο γυμνάσιο"

32. "Ένα-Ένα-Τέσσερα
33. "Κάτω απ’ την καρδιά της"

34. "Το ποτάμι ζήλεψε"

35. "Αγάπες με ουρά"

36. "Μικροί χρονοταξιδιώτες – Χρίστος, το αγόρι που   ταξίδεψε στο μέλλον"

37. "Μικροί χρονοταξιδιώτες – Μελλόντια, το κορίτσι που γεννήθηκε στο μέλλον"

38. "Το αγόρι των μελισσών"

39. "ΚουκΛίνα"

40. "Φι-Γάμα-Πι"

41. "Ψίθυροι αγοριών"Ποίηση

42. "Η Χώρα με τις δύο Πολιτείες και τις Μυγδαλένιες Κούνιες"Θέατρο

43. "Κάποτε σε μια κυψέλη"Μυθιστόρημα για ενήλικες

44. "Το παραμύθι των ψυχών"

45. "Γυναίκα μπονσάι"


   
Η Βούλα Μάστορη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας


 Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας και της γνωριμίας παιδιών με τους συγγραφείς, τον Απρίλιο του 2002 η βιβλιοθήκη διοργάνωσε εκδήλωση προσκαλώντας τη Βούλα Μάστορη. Στην εκδήλωση πήραν μέρος όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της πόλης μας.
 Διαβάστε το Δελτίο Τύπου.


"Το Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας, με την απόφαση 2/2002 αποφάσισε ομόφωνα να διοργανώσει διημερίδα γνωριμίας με την διακεκριμένη συγγραφέα παιδικών λογοτεχνημάτων Βούλα Μάστορη. Ας σημειωθεί ότι η παραπάνω λογοτέχνης έζησε τα παιδικά της χρόνια στην πόλη μας και αναφέρεται σε αρκετά έργα της σε αυτήν.

Το σκεπτικό της εκδήλωσης είναι η γνωριμία και η συζήτηση των μαθητών με τη συγγραφέα, στα πλαίσια καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας. Οι μαθητές με κέντρο αναφοράς τα βιβλία της θα ασχοληθούν με συνθετικές εργασίες όπως εικονογράφηση, εμπλουτισμός κειμένου, αλληλογραφία με τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος, περίληψη, καταγραφή συναισθημάτων, δραματοποίηση, προτάσεις για διατύπωση διαφορετικής εξέλιξης ή τέλους των έργων.   

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τα πρωινά της Δευτέρας 22 και Τρίτης 23 Απριλίου 2002 ενώ η έκθεση βιβλίων θα λειτουργεί τα απογεύματα στις 22 και 23 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο και ώρες 18.00 – 21.00 μ.μ."

Δείτε φωτογραφίες της συγγραφέως από τα παιδικά της χρόνια στην Άμφισσα 

στο πανηγύρι της Άμφισσας

στη Β΄Δημοτικού

για μπάνιο στην Ιτέα

στην Α΄Δημοτικού
με τη φίλη της Καλλιόπη

25η Μαρτίου
ντυμένη μπαλαρίνα τις Απόκριες

με τους γονείς της στην πλ. ΗσαϊαΑκολουθεί ένα απόσπασμα από συνέντευξη της Βούλας Μάστορη στην Ελπίδα Πασαμιχάλη στο BookBar

"Παιδικές αναμνήσεις και ιστορίες με …δράκουλες!Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Και νομίζω ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό σε έναν συγγραφέα που γράφει για παιδιά: Έχει έντονη συναισθηματική μνήμη.Όταν ήμουν παιδί, μου έφερναν φαγούρα τα «καλά» ρούχα. Ειδικότερα αυτό το ρούχο στη φωτογραφία. Εξ ου και η σχετική γκριμάτσα.
Το σούρουπο εκείνης της μέρας, λίγο πριν ανάψει το φως της κολόνας, μάζεψα, κατά το προσφιλές συνήθειό μου, πάλι τα πιο μικρά από μένα παιδιά κι άρχισα να τους λέω μια ακόμη τρομακτική «δρακουλίσια» ιστορία.Δεν ξέρω πώς ερχόταν αυτές οι ιστορίες με τους δράκουλες και τους βρικόλακες. Μάλλον από τους θρύλους μας και τις παραδόσεις. Η φαντασία μου οργίαζε. Δεν είχα συνείδηση ότι ήμουνα «παραμυθού». Έλεγα και πολλά φανταστικά πράγματα, που οι άλλοι ονόμαζαν ψέματα, κυρίως η μάνα μου, από την οποία έτρωγα το ξύλο της αρκούδας. Για μένα όλα αυτά ήταν αλήθεια.Εκείνη την εποχή, όταν έπεφτε ο ήλιος, οι νοικοκυρές βγαίναν στα πεζούλια. Οι πολύ γριές λέγανε ιστορίες. Εμείς, είχαμε μια γριά που λεγόταν Μέλπω και έλεγε τρομακτικά πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι τα πρώτα παραμύθια ήταν πολύ άγρια. Δεν ήταν κατάλληλα για παιδιά." http://www.bookbar.gr
Στο δανειστικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας υπάρχουν τα παρακάτω βιβλία της Βούλας Μάστορη: 


Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 έφυγε η Βούλα Μάστορη

                              Καλό της ταξίδι…


πηγές
 voulamastori-paidika-vivlia.blogspot.com/