Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

160 χρόνια "Made in Greece"

"160 χρόνια made in Greece"

Γνωρίζατε ότι η πρώτη ηλεκτρική κουζίνα που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα ήταν το 1951 από την ΙΖΟΛΑ;
Μήπως έχετε ακουστά ότι το πυριτιδοποιείο και καλυκοποιείο της ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο ιδρύθηκε το 1874, προμήθευσε με πολεμοφόδια τους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και τον Ισπανικό Εμφύλιο;
 Ίσως, πάλι να γνωρίζετε ότι η Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά πήρε το όνομα της από το παλαιότερο μηχανοποιείοναυπηγείο που λειτούργησε στην περιοχή από το 1860; Η πρώτη ατμάμαξα κατασκευάστηκε εκεί για λογαριασμό των Σιδηροδρόμων Αττικής.
Αυτά και άλλα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία θα βρούμε στη μοναδική έκθεση «160 Χρόνια Made in Greece. Βιομηχανία. Πρωτοπορία. Καινοτομία» που πραγματοποιεί ο δήμος Αθηναίων, στην Τεχνόπολη για να θυμηθεί και να θυμίσει στο κοινό, τη δημιουργία του εργοστασίου Φωταερίου της Αθήνας, στο Γκάζι.
Ένα συναρπαστικό ταξίδι από τις απαρχές ως τις λαμπρές στιγμές και τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής βιομηχανίας.


Άγνωστες ιστορίες, για γνωστά ονόματα επιχειρήσεων που μοιάζουν να είναι εδώ «από πάντα», διαφημίσεις που μετρούν πάνω από μισό αιώνα ζωής κι όμως παραμένουν επίκαιρες, ανέκδοτα περιστατικά και πρωτοπόρα βιομηχανικά βήματα ζωντανεύουν με τη βοήθεια  800  εκθεμάτωνφωτογραφίες, μηχανήματα, πρώτες ύλες, σπάνια έγγραφα, ντοκουμέντααλλά και απολαυστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Τρεις ενότητες, οκτώ κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από  90  βιομηχανίες, προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες συναντιούνται στον αγαπημένο και δημοφιλή προορισμό των νέων, των κατοίκων αλλά και επισκεπτών της Αθήνας που συνεχώς εξελίσσεται και μας αιφνιδιάζει με τα ευφάνταστα εγχειρήματά του.


Διάρκεια Έκθεσης:  18 Ιανουαρίου 2018 – 25 Μαρτίου 2018
Ωράριο λειτουργίας:  Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00,
                               Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00
Γενική είσοδος:  4 ευρώ 
  Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ


πηγές: www.news247.gr 
           www.huffingtonpost.gr