Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στους Γαλαξειδιώτες Ήρωες του 1821



Πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία, διοργάνωση του Δ. Λιμενικού Ταμείου Γαλαξειδιού:
Επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στους Γαλαξειδιώτες Ήρωες του 1821

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να επισκέφθηκε/ πέρασε, έστω και για λίγο και να μην γοητεύθηκε απ’ το Γαλαξείδι. Κι αυτοί που το αγαπούν, δε χάνουν ευκαιρία να βρεθούν κοντά του, να χαρούν, με όλες τους τις αισθήσεις, τις ομορφιές του. Η ναυτική πολιτεία όμως, έχει και μια ιστορία συγκλονιστική, που όσοι τη γνωρίζουν, δε σταματούν να τη μελετούν και θέλουν να εμβαθύνουν και να θαυμάζουν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής κι οι ανεπάρκειες της εκπαίδευσης, δε δίνουν πια τις κατάλληλες ευκαιρίες, να γίνεται γνωστή, στους νέους κυρίως, αυτή η πλούσια και μακραίωνη ιστορική διαδρομή.

Ευτυχώς που βρίσκονται όμως εκείνοι που αναλαμβάνουν ζωτικές πρωτοβουλίες και προάγουν με μόχθο και ξεπέρασμα αντιξοοτήτων, αυτά που πράγματι χρειάζεται το κοινωνικό σύνολο. Δεκαετίες πριν είχε ξεκινήσει η διαδικασία καθιέρωσης τοπικής εορτής στο Γαλαξείδι, ιδίως για τη μεγάλη του προσφορά στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η προσπάθεια, τότε δεν ευοδώθηκε. Με δυναμική αποφασιστικότητα φέτος, μέρες της μαύρης επετείου καταστροφής του Γαλαξειδιού (22 Σεπτ. 1821), το Λιμενικό Ταμείο Γαλαξειδιού και η Πρόεδρός του κ. Αικατ. Καραδήμα, κόρη ναυτικής οικογένειας της πόλης, οργάνωσαν με πολλή διάθεση, μεράκι κι απλότητα, Επετειακές εκδηλώσεις το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. 
Οι Γαλαξειδιώτες, μόνιμοι κάτοικοι και πολλοί απ’ τη διασπορά, μεταξύ τους και η κ. Κάτια Μητροπούλου, ο κ. Ανδ. Καντιάνης του ΥπΕξ, ο κ. Νικ. Θεοχάρης της Α.Σ.Τ.Ε. Ρόδου και πολλοί άλλοι, με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ανέδειξαν και μέσα από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο εξαίρετο Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο της πόλης, γεγονότα και μορφές που συγκίνησαν κι έκαμαν όλους να νιώσουν περηφάνεια για τον τόπο, τους προγόνους και τους αγώνες των. Το Γαλαξείδι κινήθηκε πρώτο στη θάλασσα στην Επανάσταση, κι ακολούθησαν Σπέτσες, Ψαρά και Ύδρα, αποτελώντας τη μοναδική ναυτική βάση των επαναστατών στον Κορινθιακό. Ελεύθερη ναυσιπλοα σ’ αυτόν, θα επέτρεπε στους Τούρκους να περάσουν στρατό στην Πελοπόννησο καταπνίγοντας τον Ξεσηκωμό. Κι οι Γαλαξειδιώτες άγρυπνοι φυλούσαν: ‘‘όπου υπήρχε ανάγκη στο πέλαγος, πρώτα κι ολοπρόθυμα τα γαλαξιδιώτικα καράβια κυβερνημένα από άξια χέρια. Κι όπου μάχη στη στεριά, ανάμεσα στους τολμηρούς μαχητές κι οι Γαλαξειδιώτες’’.


Η επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων και το αγκάλιασμά τους απ’ τον κόσμο, ας δώσουν την απαραίτητην ώθηση να προχωρήσει και ολοκληρωθεί, επιτέλους, η καθιέρωση της τοπικής Εορτής του Γαλαξειδιού, που εκτός απ’ την ομορφιά και τη γραφικότητά του, μπορεί να εμπνέει κατοίκους και φίλους και με τη μεγάλη του ιστορική κληρονομιά!
*
Μόλις κυκλοφόρησε:
Πρακτικά του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Ναυτικών Μουσείων, από το Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδιού
Ιδιαίτερη κατηγορία διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και καταλοίπων του παρελθόντος, είναι τα Ναυτικά Μουσεία. Στεριωμένα, κατά κανόνα στην ξηρά, κρατούν, διασώζουν κι αναδεικνύουν αποσπασματικά ό,τι διάσχισε θάλασσες, ένωσε ανθρώπους, μετέφερε πράγματα κι ιδέες σε τόπους μακρινούς. Τα Ν.Μ. της Ελλάδας συνεργάζονται, συντονίζουν τη δράση τους, διοργανώνουν μεγάλα Συνέδρια που προάγουν τη γνώση κι επιβεβαιώνουν και στην εποχή μας, πόσο ‘‘μέγα το της θαλάττης κράτος’’. 


Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων διεξήχθη με επιτυχία στο Γαλαξείδι, 6-8 Μαου 2016, με θέμα τις ‘‘Ελληνικές Ναυτικές Πολιτείες, 16ο – 19ο αι.’’. αυτές τις μέρες κυκλοφορήθηκαν σε κομψή πολυτελή έκδοση, περ. 300 σελ. τα Πρακτικά του Συνεδρίου, με επιμέλεια του καθηγ. Πάνου Βαλαβάνη, της εκλεκτής λαογράφου συγγραφέα Ροδούλας Κούμαρη-Σταθάκη και της ακούραστης Διοικητικής υπευθύνου του ΝΙΜ Γαλαξειδιού Χρυσάφως Τσώνου.
Η προ διετίας επιτυχημένη διοργάνωση του Συνεδρίου, δικαίωση του μόχθου – συνεργασίας πολλών ανθρώπων και φορέων, που ανέλαβαν κι έφεραν εις πέρας πρόγραμμα, επαφές, φιλοξενήσεις και ξεναγήσεις δεκάδων συνέδρων – επισκεπτών, αφήνει πολύ ευχάριστες αναμνήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγές πληροφοριών κι εποικοδομητικών απόψεων, ζυμώσεις προφανούς ωφέλειας, το χρόνο που διεξήχθη. 


Η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, αφήνει ένα μόνιμο αποτύπωμα με δυνατότητα πολλαπλών αναδρομών κι ασύλληπτων αξιοποιήσεων της πρωτότυπης επιστημονικής ύλης που εκόμισε το Συνέδριο και από επιγενόμενους και μη μετασχόντες. Δεκαεννιά εισηγήσεις, οι εξ σχετιζόμενες με το Γαλαξείδι, δεκαοχτώ παρουσιάσεις πεπραγμένων των Ναυτικών Μουσείων (2014-16), σαρανταπέντε εισηγητές και Πρόεδροι συνεδριών αναπτύσσουν γνωστικά αντικείμενα από ανατολή και δύση των ελληνικών ναυτικών πολιτειών, εμπλουτίζοντας πολλαπλά τον αναγνώστη, απλό και ειδικό σε μια πολύ φροντισμένη έκδοση. 

Το Γαλαξείδι κι οι φιλοπρόοδοι, εργατικοί και στον επιστημονικό τομέα, άνθρωποί του, ακόμη μια φορά, δεν έδειξαν μόνο, πόσον άξιοι συνεχιστές και θεματοφύλακες της πολυσχιδούς παράδοσής του είναι, αλλά υποδεικνύουν κι ένα ρόλο πανελλήνιας τουλάχιστον εμβέλειας, που θα μπορούσε δικαιωματικά να επωμιστεί, συμβάλλοντας στην ποθούμενην ανάπτυξη κι ανάδειξη του αδικημένου τόπου μας...