Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Σπύρος Ασδραχάς 11/12/2017 - 11/12/2018



Σπύρος Ασδραχάς 
11/12/2017 – 11/12/2018

Ένας χρόνος απουσίας:  

  Με σεβασμό και πολλή συγκίνηση, οι Φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  Άμφισσας, συναντήθηκαν το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου και τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου ιστορικού, ένα χρόνο μετά την εκδημία του στα νησιά των Μακάρων.

Τα πολυδιαβασμένα βιβλία του, οι ακριβές μνήμες και η παρουσίαση του Ημερολογίου 2019, του οποίου ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στον μεγάλο δάσκαλο, δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Το έργο, το παράδειγμα, η στάση ζωής του εμπνέουν και καθοδηγούν. Καθημερινά οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον επικαλούνται και η απουσία του πονά και πληγώνει.

 Σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της αγαπημένης του Λευκάδας, προγραμματίζονται εκδηλώσεις τιμής της μνήμης του κι ανάδειξης του τεράστιου έργου του και της πολύπλευρης προσφοράς του Σπύρου Ασδραχά.



Ο Σπύρος Ασδραχάς, μέλος της οικογένειας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ΕΙΕ, ασχολήθηκε με το ερευνητικό πεδίο της οικονομικής ιστορίας και άφησε το αποτύπωμά του στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα μελετώντας τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δομής της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Απασχολήθηκε ως ερευνητής στο ΕΙΕ, αρχικά ως συνεργάτης του αείμνηστου Κ.Θ. Δημαρά και στη συνέχεια ως διευθυντής ερευνών του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ.

Ξεχωριστή σημασία και επιστημονικό αντίκτυπο είχαν τα περίφημα «Σεμινάρια Ασδραχά», που λάμβαναν χώρα στο ΕΙΕ από το 1994 μέχρι και το 2007. Τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ιστορικού, συνεργάτες του ΕΙΕ μετέτρεψαν το σωζόμενο αναλογικό ηχητικό υλικό του κύκλου των πολυετών σεμιναριακών διαλέξεων του Σπ. Ασδραχά σε ψηφιακό και το μεταφόρτωσαν στο αποθετήριο ΗΛΙΟΣ. Με αυτό τον τρόπο ένα διαβαθμισμένο επιστημονικά κοινό που προέρχεται από τον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΑΚΕ) μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ηχητικό υλικό 218 διαλέξεων, συνολικής διάρκειας 500 ωρών!