Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ (Ιούνιος 2010 - Ιούνιος 2020)


Άνθρωποι που σημαδεύουν τόπους κι εποχές με το πέρασμά τους, όλο και λιγοστεύουν. Ήλθαν στον κόσμο, μορφώθηκαν πολύπλευρα, οραματίστηκαν, μόχθησαν, αγαπήθηκαν κι αμφισβητήθηκαν και φεύγοντας αφήνουν κληρονομιά κι εμπνέουν κι επερχομένους. 

Είναι δύσκολο να φαντασθούμε τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, χωρίς τη δράση, τους αγώνες και τον άσβεστο πόθο του Γιώργου Γάτου να την εμπλουτίζει διαρκώς και να την καταστήσει μοχλό πνευματικής ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. 

Απ’ το αρχικό «στήσιμό» της, ως τη δωρεά του περιεκτικότατου Παραρτήματός της, ο λόγιος δημοσιογράφος – πολιτικός συντάκτης και συγγραφέας, ποτέ δεν έπαψε να σκέπτεται, να οργανώνει και να παλεύει για το όσο ψηλότερα ανέβασμά της. 

Ο πιο κοσμογυρισμένος αμφισσέας του καιρού μας συνεχώς γι’ αυτή συζητούσε και πίεζε – παρακινούσε αρμοδίους και μη, για την αναβάθμισή της. Σε καιρούς ανήσυχους και ταραγμένους, την επέτειο των 10 χρόνων εκδημίας του, οι Φίλοι της ΔΒΑ δεν παραλείπουν να εκφράζουν την τιμή στη μνήμη του, να θυμούνται ατέλειωτες στιγμές με συζητήσεις κι ευχάριστη συντροφιά και ν’ ανταλλάσσουν, με όποιο διαθέσιμο τρόπον απόψεις για ό,τι έχει αφήσει παρακαταθήκη ο Γιώργος…