Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Το πιο μακρύ ταξίδι. Ο πρώτος περίπλους της Γης - Oι Έλληνες και ο πρώτος περίπλους της Γης

 

 Πριν από 500 χρόνια, ξεκίνησε στην Σεβίλλη ένα ταξίδι που επί μακρόν ονειρευόταν ο άνθρωπος: να φτάσει στην θρυλική Ανατολή και στα νησιά των μπαχαρικών από την ανεξερεύνητη πλευρά του κόσμου. Το ταξίδι αυτό άρχισε υπό τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο το 1519 και, τρία χρόνια αργότερα, εξελίχθηκε στο πιο μακρύ ταξίδι μιας ολόκληρης εποχής: στον πρώτο περίπλου της Γης, τον οποίο ολοκλήρωσε το 1522 ο Ιωάννης Σεβαστιανός Ελκάνο και το πλήρωμα του πλοίου Βικτώρια

          Γράφει ο Pedro Olalla: "...στις 8 Σεπτεμβρίου του 1522, ένα μόνο πλοίο, σαραβαλιασμένο και με δεκαοκτώ καχεκτικούς επιζήσαντες, έφτασε ξανά στη Σεβίλλη, με καπετάνιο τον Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο. Τέσσερις Έλληνες ναυτικοί επέστρεφαν με εκείνο...ένας από αυτούς είναι ο Φρανθίσκο Άλμπο, [κάτοικος της Ρόδου] ο οποίος υπήρξε και ο πιλότος που το οδήγησε στο λιμάνι και ο δημιουργός της πιο σημαντικής ναυτικής μαρτυρίας της αποστολής: του περίφημου Ντεροτέρο του, για το οποίο ο Άλμπο θα μείνει στην ιστορία."               

 Με την εξάπλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίαςκαι ειδικότερα, μετά από την  άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453)– ο ελληνορθόδοξος κόσμος υποτασσόταν σταδιακά στην κυριαρχία του Ισλάμ. Ωστόσο, κάποια σημαντικά εδάφηΚρήτη, Ρόδος, Χίος, Ναύπλιο, Επτάνησα– παρέμειναν ακόμη, για περισσότερο ή λιγότερο χρόνο, υπό κυριαρχία χριστιανών, όχι όμως Ελλήνων. Αυτό ευνόησε κάποιους κατοίκους αυτών των ιστορικά ελληνικών εδαφών να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ιταλία και την Ισπανία. Έτσι, όταν η τελευταία ξεκινά την κατάκτηση του Νέου Κόσμου και την οικοδόμηση μιας υπερπόντιας αυτοκρατορίας, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που μεταβαίνουν στην Ιβηρική Χερσόνησοκατά κύριο λόγο στη Σεβίλληγια να προσφέρουν στον βασιλιά τις υπηρεσίες τους με εκείνο που, κατά μακράν παράδοση, γνώριζαν καλύτερα: τη ναυσιπλοΐα.

Εννέα ναυτικοί από τη Ρόδο, τη Χίο, το Ναύπλιο και την Κέρκυρα, κατατάχθηκαν τότε στην παράτολμη αποστολή στα Νησιά των Μπαχαρικών από δυσμάς, η οποία θα κατάληγε στον Πρώτο Περίπλου της Γης. Και πέντε από αυτούς κατάφεραν επίσης να συγκαταλεγούν στους ελάχιστους επιζήσαντες εκείνου του σπουδαίου κατορθώματος

Προς τιμήν τους, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων στην Ρόδο και στην Χίο, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια δίδυμων γλυπτών μνημείων και συμμετέχουν στην έκδοση του Ημερολογίου Καταστρώματος του Φρανθίσκο Άλμπο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.

 

 

 

Το Ινστιτούτο Θερβάντες δώρισε στην Βιβλιοθήκη της Άμφισσας την πολυτελή έκδοση του Ημερολογίου Καταστρώματος του Φρανθίσκο Άλμπο (Derrotero) καθώς και το βιβλίο του ελληνιστή Pedro Olalla: "Έλληνες ναυτικοί στον πρώτο περίπλου της Γης". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://cultura.cervantes.es/atenas/el/el-viaje-m%C3%A1s-largo.-la-primera-vuelta-al-mundo/135819