Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Στέφανος Οικονόμου «ΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΑ: Σύντομο Χρονικό μιας Μακράς Δεκαετίας», εκδ. Θαρσώ

                                               


  το βιβλίο του Στέφανου!

Είναι το δεύτερο βιβλίο του συναγωνιστή, του πολιτικού αντίπαλου και συνάμα αγαπητού φίλου, του συνάδελφου καθηγητή Γαλλικών που χει σπουδάσει και Φιλοσοφία και Μαθηματικά! Είναι ένας εκπαιδευτικός, ένας συνδικαλιστής, ένας άνθρωπος ταυτόχρονα της γραφίδας, του λόγου και της δράσης! Κι αυτό αποτυπώνεται στις ποικίλες καταγραφές του που γενναιόδωρα μας προσφέρει σε αυτή την έκδοση.

 Κείμενα για το σχολείο και την εκπαίδευση μέσα από το πέρασμά του στην ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, κείμενα βιβλιοκριτικής, κείμενα και αλληλογραφία με τον Θάνο Λίποβατς, κείμενα-παρεμβάσεις στην πολιτική συγκυρία, κείμενα όπου αλαφραπατούν ή αφήνουν βαριά τη σκιά τους προσωπικότητες όπως ο Βιντάλ Νακέ.

Επίσης, κείμενα για την επικαιρότητα της αρχαίας Ελληνικής σκέψης, μέσα από τις τις μελέτες του για την αρχαία Άμφισσα, τη "ριγμένη" πόλη εξαιτίας των Δελφών στα παλιά χρόνια και της Αράχωβας και του Γαλαξιδίου στα νεότερα και σύγχρονα!...


Είναι ψηφίδες μιας Δεκαετίας κρίσιμης και ταραγμένης για την Ελληνική κοινωνία και την ίδια την Ελλάδα, όπως την προσέγγισε και συχνά την έζησε ένας εκπαιδευτικός της τάξης και της κιμωλίας, ένας ενεργός πολίτης! Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί!

(Χρήστος Κουρνιώτης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος
Τα κείμενα και οι άνθρωποι
……

Μέρος Ε':

Κολωνός-Μακρυγιάννη μέσω Δυτικής Λοκρίδας: Οι αρχαίοι, οι μοντέρνοι και η Δημοκρατία
Πρόλογος στο βιβλίο "Ποθούντες Άμφισσαν: η αρχαία Άμφισσα στα πλαίσια της Δυτικής Λοκρίδας"
Ο Μακρυγιάννης και η αρχαία Ελλάδα
Οι μειλίχιοι θεοί της Μυανίας: αιματηρή θυσία και συμβολική συγκρότηση της πόλης

Ακρωνύμια - Γλωσσάρι