Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Επίσκεψη Καταλανών μαθητών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας




Ιδιαίτερα καλές, αναπτυσσόμενες κι αμοιβαία επωφελείς είναι οι σχέσεις του τόπου μας με την Καταλωνία, με βάση την αλληλεπίδραση των δυο λαών τον 14ο αι., αλλά και την αρχαία ελληνική αποικία  των Φωκαέων, το Εμπόριον στη ΒΑ ακτή της Ιβηρικής αυτής χώρας. Σ αυτές ήλθε να προστεθεί ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο, με την επίσκεψη, τη φιλοξενία και ξενάγηση της αντιπροσωπείας του Σχολείου Ινστιτούτ Μονγκρί στην Άμφισσα 12-17 Μαρτίου φέτος. Με ενεργό παρότρυνση και μεσολάβηση του εκλεκτού φίλου και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Εουσέμπι Αγιένσα. Από μήνες πριν καταστρώθηκε το Πρόγραμμα που θα έφερνε σε επαφή νέους ανθρώπους της Δυτικής με την Ανατολική Μεσόγειο

Το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαρτίου η αντιπροσωπεία έφθασε στο Γυμνάσιο της Άμφισσας αποτελούμενη από τις εκπαιδευτικούς Λίνα Βιλαμιτζάνα, φιλόλογο και Τερέζα Ράμια, αγγλικής γλώσσας, και τους μαθητές Άμι, Άννα, Μάγια, Λάουρα, Μαρία, Νούρια, Τζούντιτ, Τζόσουα, Τομ. 

Οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος Γιάννης Κολιαβάς που έκανε και τις συνεννοήσεις στα ισπανικά,  Χρύσα Δαγλίδου, Δημήτρης Παλούκης και Νικολέτα Ανδρικάκη, καθώς και οι εδώ μαθητές Εβελίνα, Δημήτρης, Κώστας, Λουκάς, Νικόλας Δ., Γαρυφαλιά, Παύλος, Γεωργία, Νικόλας Τ. Μαριάννα, Μαριλίζα, Δήμος.  


Το απόγευμα της Τετάρτης  15 Μαρτίου  ήταν κανονισμένη επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας. Ύστερα από μια ξενάγηση στο χώρο και αφού άκουσαν πως λειτουργεί η βιβλιοθήκη και τι υλικό διαθέτει, είχαν τη δυνατότητα να δουν, να διαβάσουν  και να σχολιάσουν βιβλία και έντυπα, που διαθέτει η βιβλιοθήκη σχετικά με την πατρίδα τους την Καταλωνία, γεγονός που τους ξάφνιασε και τους εξέπληξε ευχάριστα. Να σημειωθεί ότι τα βιβλία που παρουσιάσαμε στα παιδιά είναι δωρεές από το Ινστιτούτο Θερβάντες καθώς και του πρώην διευθυντού του Εουσέμπι Αγιένσα.

Η επίσκεψη τελείωσε με την αρχαιολόγο Α. Τσαρούχα η οποία παρευρέθη και μίλησε στους καλεσμένους για τον τόπο, την ιστορία και τα μνημεία που επισκέφθηκαν ή πρόκειται να επισκεφτούν στη συνέχεια της διαμονής τους στη πόλη μας.