Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Έτος Καζαντζάκη το 2017, εξήντα χρόνια από το θάνατό του




 Έτος Καζαντζάκη ανακηρύχθηκε το 2017 μετά από αίτημα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε το 2017,  «Έτος Καζαντζάκη» και έθεσε υπό την αιγίδα του όλες  τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερωματικού αυτού έτους.
Οι εορτασμοί του έτους  Καζαντζάκη συμπίπτουν με την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατό του στις 26 Οκτωβρίου 1957 στο Φράιμπουργκ.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης και πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957. Κατά τη μεγάλη Κρητική Επανάσταση ακολουθεί την οικογένειά του, που καταφεύγει στη Νάξο. Εκεί φοίτησε στη Γαλλική Εμπορική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και διδάσκεται τη γαλλική και ιταλική γλώσσα (1897-1899). Μετά γυρίζει στο Ηράκλειο και τελειώνει το Γυμνάσιο. Αργότερα πηγαίνει στην Αθήνα για πανεπιστημιακές σπουδές. Εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1906 παίρνει, με άριστα, το δίπλωμα τού διδάκτορα της νομικής και στη συνέχεια συμπληρώνει την εκπαίδευσή του στο Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία και είχε ως καθηγητή τον φιλόσοφο Μπεργκσόν.


Το 1906 αρχίζει την πλούσια συγγραφική και δημοσιογραφική του δραστηριότητα και τη συνεχίζει χωρίς διακοπή κατά τις επόμενες δεκαετίες. Στο μεταξύ το 1911 νυμφεύεται τη Γαλάτεια Αλεξίου, που είναι κι αυτή σπουδαία συγγραφέας και το 1926 παίρνει διαζύγιο και παντρεύεται αργότερα την Ελένη Καζαντζάκη, με την οποία ζει μέχρι τον θάνατό του. Το 1912 κατατάσσεται εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1914 γνωρίζεται και συνδέεται με τον Άγγελο Σικελιανό και περιοδεύουν μαζί όλη την Ελλάδα.

Το 1919 διορίζεται από τον Ελ. Βενιζέλο Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Περίθαλψης, από το οποίο ένα χρόνο αργότερα παραιτείται και αρχίζει να ταξιδεύει αδιάκοπα στη Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία. Το 1925 και 1927 επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση. Ακούραστος ταξιδευτής, συνεχίζει τις περιπλανήσεις του σ’ όλες τις γωνιές της Γης. Το 1932 πηγαίνει στην Ισπανία και το 1936 ως ανταποκριτής παρακολουθεί την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στην Ελλάδα και ζει τα χρόνια της κατοχής στην Αίγινα. Το 1945 διορίζεται για λίγο Υφυπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Θεμ. Σοφούλη και μετά ανώτερος υπάλληλος της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι. Από το 1948 εγκαθίσταται στην Αντίπολη της Γαλλίας και αρχίζει μία νέα λογοτεχνική δραστηριότητα, γράφοντας μυθιστορήματα. Το 1954 του απονέμεται το γαλλικό βραβείο του καλύτερου ξένου βιβλίου για το μυθιστόρημά του ο «ΖΟΡΜΠΑΣ» και το 1956 παίρνει το Βραβείο Ειρήνης.

  Ο Καζαντζάκης ήταν όχι μόνο ένας θαυμάσιος δημιουργός ηρώων, αλλά ήρωας και ο ίδιος. Ήρωας της δουλειάς, της μάθησης, των ταξιδιών, της σκέψης, της αυτοπεποίθησης και της αυτοκυριαρχίας. Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει πια παγκόσμια καθιερωθεί ως ένας οικουμενικός συγγραφέας. Ως παρακαταθήκη άφησε στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία μία πλούσια και πολύ αξιόλογη συγγραφική παραγωγή. Προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ, αλλά παρά το γεγονός ότι το άξιζε, δυστυχώς δεν το πήρε.

Με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Καζαντζάκη, ο συμπατριώτης του διάσημος σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής, που έτυχε να γεννηθεί στην ίδια πόλη με τον Καζαντζάκη, ετοίμασε μία θαυμάσια ταινία για τη ζωή και το έργο του. Το «Working off» και σκηνές από την ταινία αυτή προβλήθηκαν πριν από λίγους μήνες σε δύο επιβλητικές εκδηλώσεις που έγιναν, η μία στην αίθουσα του Hellenic Centre στο Λονδίνο και η άλλη στην Κρήτη, μάλιστα στην τιμητική παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Οι άλλες δύο εκδηλώσεις για την προβολή της ταινίας αυτής θα γίνουν τιμητικά στην Κύπρο χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης. Η μία εκδήλωση θα γίνει στη Λεμεσό, στο Παττίχειο Θέατρο, στις 10 Οκτωβρίου, σε συνεργασία του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης με τον Δήμο Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick και η άλλη στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, στις 11 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick. Και οι δύο εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας. 

πηγές: www.sigmalive.com 
              www.thetoc.gr