Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Σημαντικές δωρεές βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας



Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας: Εμπλουτισμός με δωρεές, όπως στις απαρχές με τον Γ. Γάτο

Όπως τα χρόνια που πρωτοξεκινούσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας έτσι και στις μέρες μας ο εμπλουτισμός της γίνεται με γενναιοδωρία, εθελοντισμό, αυταπάρνηση και μεράκι. Χρόνια καθηγητής στο ΑΕΠ κι απ’ τους πιο διακεκριμένους μαχητές των σχέσεων της Βενετίας με το Βυζάντιο και την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ο κ. Αλέξης Μάλλιαρης για 2η φορά προσέφερε δεκάδες βιβλίων σπάνιες και αξιόλογες εκδόσεις ιστορικού κυρίως περιεχομένου. Συνεννοήθηκε τηλεφωνικά με τους γνωστούς Φίλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας- εθελοντές και ένα απόγευμα, χαρτόκουτα γεμάτα βιβλία και κάποιοι ενδιαφέροντες πίνακες εποχής φορτώθηκαν ασφυκτικά στο Ι.Χ. αυτοκίνητο κι απ’ το Νέο Κόσμο άρχισαν το ταξίδι τους για την Άμφισσα.
Ο κ. Αλέξης Μάλλιαρης σύστησε και τον κ. Θανάση Λάμπρου στους Φίλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας. Καλλιεργημένος και ευγενής ρουμελιώτης απ’ τη Λαμία με πολλά χρόνια ζωής – υπηρεσιών στο ΥΠ.ΕΞ στη Γερμανία καθώς και αξιόλογο συγγραφικό έργο, επανεγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα βόρεια προάστια, θέλησε να προσφέρει κι αυτός ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων στη  Βιβλιοθήκη μας. Πάλι οι Φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας εξεστράτευσαν στο σπίτι του δωρητή, ένα βράδυ Παρασκευής τον προπερασμένο μήνα. Ένα πολύ ζεστό φιλικό κλίμα, εγκάρδιας υποδοχής και δαψιλών περιποιήσεων τους περίμενε. Κουβέντα που με τα κοινά ενδιαφέροντα τους έφερε κοντά και αρχή φιλίας που δεν θα μείνει σε προσωπικά πλαίσια.
Πριν λίγες μέρες ένας ευπατρίδης φίλος από το Γαλαξείδι που η παροιμιώδης σεμνότητά του δεν αφήνει ούτε τ’ όνομά του ν’ αναφερθεί, ο κ. Α.Κ. λοιπόν έφερε και ξεφόρτωσε κουτιά με βιβλία δωρεά της εκλεκτής Κάτιας Μητροπούλου, της γνωστής συγγραφέα αδελφής της Κωστούλας Μητροπούλου.
Οι δωρεές εμπλουτίζουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας με εξαιρετικές εκδόσεις και με ευρύτερη ενίσχυση-στήριξη από αξιόλογους ανθρώπους που, αν τους ζητηθεί, συγκινητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες επιμορφωτικού χαρακτήρα… Οι ευχαριστίες προς όλους δωρητές πρώτα κι εθελοντές είναι μεγάλες και δημόσια εκφραζόμενες ενώ οι φιλαναγνώστες το κοινό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας μπορούν να χαίρονται και να απολαμβάνουν και τα δωρηθέντα. Η παράδοση του αείμνηστου δωρητή του Παραρτήματος Γ. Γάτου, συνεχίζεται, αλλά και το οίκοθεν ενδιαφέρον για εμπλουτισμό-αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας δε μπορεί να αμελείται ή να απουσιάζει…