Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

63 χρόνια Δημοτική βιβλιοθήκη Άμφισσας



Σαν σήμερα πριν 63 χρόνια ιδρύθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας, ας αφήσουμε τον αείμνηστο συμπολίτη μας δημοσιογράφο Γιώργο Γάτο να μας τα διηγηθεί: 

«Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Άμφισσας γεννήθηκε, ύστερα από ατελείωτες συζητήσεις, θεωρήσεις, προτάσεις και αντιπαραθέσεις μέσα στις μικρές ή και μεγαλύτερες  το συχνότερο ανεπίσημες, μαζώξεις φίλων και μελών της Φοιτητικής  Ένωσης  Φωκέων -  ΦΕΦ-  «Φευ και Αλίμονο»  το παράφραζε σκωπτικά ο αξέχαστος  εκείνος καθηγητής Θανάσης Σορόκος της  μαθηματικής  μας  «παραπαιδείας» ο πρώτος  και μοναδικός που έκανε  αποκλειστικά  τότε, στην Άμφισσα φροντιστήρια .!!  Και εμείς νέοι, σε παρθενική επαφή με την πολύβουη  και συχνά παράξενη Αθήνα, γεμάτοι ζωντάνια  μα  μαζεμένοι, με όνειρα, ιδανικά και φαντασιώσεις όλο και γυρνάγαμε πίσω, όλο και μας ακολουθούσε η πόλη, όλο και στήναμε το παραμύθι μας με την πόλη.
Έτσι ακριβώς ξεκίνησε η Βιβλιοθήκη. Το πρώτο μας βήμα στο μύθο του «εκπολιτισμού» έτσι το λέγαμε τότε: για τη «δημιουργία πνευματικών κέντρων στο νομό μας » για την «εξύψωση του μορφωτικού  ηθικού επιπέδου του νομού» όπως έγραφε και το καταστατικό μας.


Προπομπός της πρωτοβουλίας ο Κώστας Πριγγής  που χτύπησε την πόρτα του Δημάρχου Δ. Λιανουλόπουλου, που μετέφερε και ανέπτυξε την κοινή ιδέα. Έτσι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Άμφισσας,  Αρ. 203 στις 19 Οκτωβρίου 1955, άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης την 17 Ιανουαρίου 1957, που στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 18/ 8 Φεβρουαρίου 1957 τεύχος Α΄ και τελικά κατοχύρωνε τη σύσταση  και την λειτουργία της, τη θεσμική της υπόσταση ως «νομικό πρόσωπο» .
Το Μάρτιο του 1957 ορίζεται και το πρώτο Δ.Σ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας: Πρόεδρος Δ.Σ, ο Δήμαρχος Άμφισσας Δημ. Λιανουλόπουλος, μέλη από το Δημοτικό Συμβούλιο οι Ευθύμιος Καπράλος  και Παναγιώτης Γούναρης και οι ιδιώτες Ζαφείρης Ζαφειρόπουλος και Κώστας Πριγγής. Ο τελευταίος ορίστηκε  μάλιστα και διευθυντής της. Πρώτη στέγη  προσωρινή, μια αίθουσα κάτω από το Δημαρχείο, στην πλατεία Κεχαγιά, κολλητά με το μεγάλο καφενείο  εκεί  όποιος θυμάται, που στεγάζονταν οι Οδηγοί. Περιουσία : «5000 δρχ.» και  «ολίγοι  τόμοι βιβλία»… Και σίγουροι πόροι:  «ετήσια δημοτική επιχορήγησις χιλίων δρχ.»…..»