Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ο οίκος Hermès τιμά την Ελληνική Επανάσταση

Φέτος, η χώρα μας γιορτάζει την επέτειο των 200 ετών από τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία, κι ένας από τους εμβληματικούς οίκους της Γαλλίας έρχεται να αποδώσει τον δικό του φόρο τιμής στον αγώνα που ταυτίστηκε με το πάθος για την ελευθερία: ο οίκος Hermès δημιούργησε το μεταξωτό μαντήλι “Ελευθερία”, σε σχέδιο του Ηλία Καφούρου, με μοναδικούς χρωματισμούς. 

“Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας”, δηλώνει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. “Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι”, προσθέτει.

 ---------------------------------------------------

Στις 26 Μαρτίου 2021  θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση και το μαντήλι “1821” και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα Hermès στην Αθήνα. Ο οίκος Hermès θα διαθέτει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας “Η Σωτηρία”.

Το μαντήλι είναι δημιούργημα της Γάλλο – Ελληνίδας σχεδιάστριας, Ιουλίας Αμπαντή, Julie Abadie,  για τον Οίκο Hermès. Το μαντήλι 1821 είναι αφιερωμένο στη Γάλλο-Ελληνική συμμαχία και παρουσιάζει εικόνες από το κίνημα του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Είναι μια σύνθεση από Ιστορικά Κειμήλια του Μουσείου Μπενάκη, παλάσκες, σπάθες και πιστόλια. Απεικονίζονται, επίσης, τρεις πολεμιστές πάνω σε μαύρα άλογα. Οι παλάσκες των δύο χωρών βρίσκονται σε κάθε γωνιά του μαντηλιού, καθώς και μια χρυσή σέλα που είναι ζωγραφισμένη τρεις φορές.

Η Ιουλία Αμπαντή συνεργάστηκε με το Μουσείο Μπενάκη, το 2013, όταν το Πωλητήριο γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας του και διοργάνωσε μια μεγάλη, πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Το Μουσείο Αλλιώς: 35 χρόνια Πωλητήριο – Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design. Συγκεντρώνοντας τους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αντίγραφα ή εμπνευσμένες δημιουργίες, ήρθαν σε επαφή με την Julie Abadie, την Ελληνίδα καλλιτέχνη, η οποία έχει σχεδιάσει μαντήλια Hermès, και που είχε δωρίσει στο μουσείο αυτά που είναι εμπνευσμένα από την Βυζαντινή Τέχνη.

 πηγή:hellasjournal.com