Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Παρουσίαση νέας έκδοσης του "Χρονικού του Γαλαξειδίου"

 Ενημερωτικό δελτίο από το Δίκτυο Δελφών

 

Στις αρχές του 18ου αιώνα, ο ιερομόναχος Ευθύμιος Πενταγιώτης, στο μοναστήρι του Σωτήρα στο Γαλαξείδι, ερευνώντας παλαιά χερόγραφα, μεμβράνια, σιζίλια, κα χρυσόβουλλα αυθεντικά κατέγραψε στο Xρονικό του την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Γαλαξειδίου, από τον 10ο έως τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για μια καταγραφή όπου η ιστορία περιπλέκεται με τους θρύλους και τις παραδόσεις σε έναν κόσμο που κυριαρχούν πειρατείες, μάχες, φυσικές καταστροφές και ο διαρκής αγώνας των ανθρώπων για τη ζωή τους.

Το Χρονικό που ανακαλύφθηκε από τον Κωνσταντίνο Σάθα σε κρύπτη του καθολικού του μοναστηριού και πρωτοεκδόθηκε από τον ίδιο το 1865, επανεκδίδεται από το Δίκτυο Δελφών, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

Η νέα έκδοση ακολουθεί το  μεταγραφέν κείμενο του Ηλία Αναγνωστάκη (έκδοση 1985) και μάλιστα όπως αυτό έχει αναρτηθεί στο TLG (THESAURUS LINGUAE GRAECAE). Η επιμέλεια και η εισαγωγή είναι της Λίλας Σέββα. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγικό άρθρο του Αναστασίου Σκιαδά και εικονογράφηση του Νίκου Κοσμίδη. 

Η παρουσίαση θα γίνει στην πλατεία Βλάμη (Φάρος), τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 στις 21:00. Θα παρουσιάσουν οι Νίκος Καρατζάς, Νίκος Κοσμίδης, Λίλα Σέββα και Αναστάσιος Σκιαδάς με δραματοποίηση αποσπασμάτων του Χρονικού από τη Νάντια Γιώτη με τη μουσική συνοδεία του Ευθύμη Κούκου.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου