Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Γενικά Αρχεία Κράτους Τμήμα ΓΑΚ Φωκίδας: Μια γνωριμία με την αρχειακή έρευνα

 

Μετρώντας πάνω από δύο δεκαετίες παρουσίας στον τόπο, το Τμήμα ΓΑΚ Φωκίδας σε συνεργασία  με τα ΓΑΚ Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, προχώρησαν στη διοργάνωση ημερίδας την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άμφισσας. Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Δελμούζου, των δύο αντιδημάρχων, Α. Σολτάτου και Ν. Λουπάκου και πολλών φίλων ερευνητών της Ιστορίας και των Αρχείων, με συντονίστρια τη φιλόλογο Νάνσυ Ζαχαροπούλου.

Η εκδήλωση  ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη που μίλησε για τη σημασία των Aρχείων στην ιστορική έρευνα και ανάδειξη της Φωκίδας και την πρόθεση συνδρομής της Αντιπεριφέρειας στην αντιμετώπιση αναγκών και προβλημάτων του Τμήματος. Χαιρετισμό- καλωσόρισμα απηύθηνε και ο Αντιδήμαρχος Α. Σολτάτος. Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Αιτωλοακαρνανίας και εποπτεύουσα του Τμήμ. Φωκίδας Μαρία Μπακαδήμα αναφέρθηκε στη διαδρομή του Τμήματος από τη σύστασή του έως σήμερα, τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη δημιουργική συνέχιση της πορείας του. Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Φθιώτιδας Σοφία Βακιρτζηδέλη αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης κρατικής υπηρεσίας αρχείων και την προσφορά τους στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Ο Α. Σολτάτος ανέγνωσε την εισήγηση του ξαφνικά ασθενήσαντα Σπ. Κυριάκη για την αρχειακή έρευνα στο Ν. Φωκίδας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των Κ. Σάθα, Ευθ. Σταθόπουλου και Γ. Γάτου. Η πρώην υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας Αγλαΐα Παπουλή, μίλησε για την αναζήτηση στα ΓΑΚ Φωκίδας στοιχείων σχετικά με την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Άμφισσα, με έκδηλη συγκίνηση, αφού είναι 3ης γενιάς Μικρασιάτισσα

Ο Γ. Κολιαβάς, Δ/ντής του Γυμνασίου Άμφισσας, παρουσίασε ψηφιακές φωτογραφίες της πόλης του 1909, αναφερόμενος στο Γερμανό φωτογράφο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Rudolf Rohrer, τις σχέσεις και τις περιπέτειές του στην περιοχή. Τέλος ο Δ. Παλούκης αποσπασμένος υπάλληλος των ΓΑΚ Φωκίδας, ευχαρίστησε ομιλητές και παρευρισκόμενους, δίνοντας στην συντονίστρια Νάνσυ Ζαχαροπούλου το λόγο συνόψισης και κλεισίματος με απονομή αναμνηστικών δώρων στις κυρίες Μπακαδήμα και  ΒακιρτζηδέληΗ ενημέρωση σε θέματα αρχειακής έρευνας και σημασίας των ΓΑΚ, άφησε ευχαριστημένους τους παρευρεθέντες στην πετυχημένη και ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.