Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Εκδηλώσεις από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1. Η δράση «Με μια βαλίτσα ταξιδεύω…» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012, με εμψυχώτριες τις: Βίκυ Σωτηρίου, Κατερίνα Γούλια, Μαίρη Κοκμοτού και Μαρία Χαντζή στο χώρο της βιβλιοθήκης με τη συμμετοχή 23 παιδιών, ηλικίας 6-13 ετών.
 Τα παιδιά ζωντάνεψαν το ταξίδι του Φιλέα Φόγκ στο «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες». Με τη βοήθεια αντικειμένων που ξεπετάχθηκαν από τη βαλίτσα και πληροφοριών που διαβάστηκαν για κάθε πόλη τα παιδιά ακολούθησαν νοερά τη διαδρομή του Φιλέα Φόγκ. Προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό και video σε προτζέκτορα με εικόνες από τις πόλεις που επισκέφθηκε ο ήρωας του βιβλίου ενώ παράλληλα οι θεατές μπόρεσαν να περιεργαστούν χαρακτηριστικά αντικείμενα από τις πόλεις που επισκεφθήκαμε. Στη συνέχεια κάθε παιδί με χρωματιστό μαρκαδόρο σχεδίασε το ταξίδι. σε παγκόσμιο χάρτη.
Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης η ατμόσφαιρα «μύρισε» Bollywood! Τα παιδιά λικνίστηκαν σε ινδικούς ρυθμούς, ντυμένα με «σάρι» παραδοσιακό και έτσι ολοκληρώθηκε όμορφα και αυτή η δράση.

2. Η δράση «Η κατασκευή μιας κλεψύδρας» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012, με εμψυχωτές τους: Χρήστο Λαλά, Μαρία Χαντζή και Μαρουσώ Παπανικολάου στο χώρο της βιβλιοθήκης με την συμμετοχή 25 παιδιών, ηλικίας 6-13 ετών.
Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες και με τη βοήθεια των εμψυχωτών κατασκεύασαν τις δικές τους κλεψύδρες και στη συνέχεια διαγωνίστηκαν σε παιχνίδια γνώσεων καθώς ο χρόνος κυλούσε … Η ομάδα των "Εξερευνητών εν δράση" κέρδισε καθώς ήταν η γρηγορότερη.
Στο τέλος τους ζητήθηκε να γράψουν τις εντυπώσεις τους από τη δράση.
Την παραπάνω δράση παρακολούθησε εκ μέρους του Future Library, η υπεύθυνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνα Κεράστα.

3. Η δράση «Το παιχνίδι του ιστού της αράχνης» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, Πέμπτη 1 και 2 Αυγούστου 2012, με εμψυχώτριες τις: Αθανασία Κρανιά, Μαρία Χαντζή, Βίκυ Σωτηρίου και την Ανθούλα Τσαρούχα στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας, με τη συμμετοχή 25 παιδιών, ηλικίας 5-13 ετών.
Την πρώτη ημέρα τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες κρατώντας από ένα κουβάρι νήμα έπλεξαν τον ιστό της αράχνης στερεώνοντας το σε διάφορα σταθερά σημεία.. Στη συνέχεια διέσχισαν τον ιστό προσεχτικά χωρίς να τον ακουμπήσουν και ξυπνήσουν την αράχνη.
Στο τέλος οι υπάλληλοι του Μουσείου ξενάγησαν τα παιδιά στα εκθέματα και τους μίλησαν για την τοπική μας ιστορία.
Τη δεύτερη ημέρα η εμψυχώτρια Αθανασία Κρανιά, ντυμένη αράχνη, τους διάβασε την ιστορία της αράχνης από τη μυθολογία. Μετά τα παιδιά αφού έφτιαξαν τον ιστό της αράχνης, τοποθέτησαν σε αυτόν κουδουνάκια και έπαιξαν το παιχνίδι.
Στο τέλος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου διαβάστηκε από την Αθανασία το παραμύθι με τίτλο: «Αντίο Καλτσούλη» και στην συνέχεια με νήματα και πλαστελίνη έκαναν τις χειροτεχνίες τους με θέμα τον ιστό της αράχνης.

Στο τέλος των εκδηλώσεων μοιράζονται αναμνηστικά καπέλα και σελιδοδείκτες.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις.

Με μια βαλίτσα ταξιδεύω…




Η κατασκευή μιας κλεψύδρας




 
Το παιχνίδι του ιστού της αράχνης