Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Το χρονολόγιο της Φωκίδας (Our History)

Κατά το σχολικό έτος 2010-2011, ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ./1ου Σ.Ε.Κ. Άμφισσας υλοποίησε με τη μέθοδο project ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης (eTwinning) με σχολεία της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Ο τίτλος του εκπαιδευτικού έργου ήταν «Our History» και μέσα από αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, και ένα βιβλίο με το χρονολόγιο της Φωκίδας.
Αρχικά, το χρονολόγιο της Φωκίδας αναπτύχθηκε σε μορφή βάσης δεδομένων με σύνδεση ημερομηνιών και ιστορικών γεγονότων της περιοχής μας. Στη συνέχεια, το περιεχόμενο της βάσης, αφού ταξινομήθηκε, μεταφέρθηκε σε μορφή κειμένου, το οποίο μετατράπηκε σε μορφή .pdf, η οποία προωθήθηκε σε τυπογράφο.
Έτσι, στις αρχές του 2012 κυκλοφόρησε από το 1ο Σ.Ε.Κ. Άμφισσας το βιβλίο:
«Το χρονολόγιο της Φωκίδας (Our History), στιγμές τοπικής ιστορίας με χρήση βάσεων δεδομένων».
Το βιβλίο περιέχει ιστορικά γεγονότα από την αρχαία, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντική, τη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Επίσης, υπάρχουν γεγονότα σχετικά με τις τέχνες, την εκπαίδευση, τη θρησκεία, την αρχιτεκτονική, την οικονομία, κ.α.
Η εκπαιδευτική ομάδα πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας για μελέτη ιστορικών πηγών. Ενώ, ψάχνοντας το υλικό της σε ηλεκτρονικές πηγές όπως η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και η «e-φημερίς» της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας, ήρθε σε επαφή και με τον κόσμο της ψηφιοποίησης αρχείων και εντύπων. Στα πλαίσια αυτής της επαφής, προέκυψε μια ξεχωριστή ψηφιακή έκδοση σε συνεργασία με την τοπική εφημερίδα «Αγιαθυμιώτικα Νέα», η οποία αφορούσε το βιβλίο «Η Φωκίδα της Επανάστασης» (τόμος Ι) του ερευνητή Ευθ. Σταθόπουλου. Το βιβλίο αυτό, ψηφιοποιήθηκε στο εργαστήριο Εφαρμογών Η/Υ του τομέα Πληροφορικής του 1ου Σ.Ε.Κ. Άμφισσας και κυκλοφόρησε σε cd στην εκδήλωση για την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου τού βιβλίου, που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Σκαρίμπεια» στην Αγία Ευθυμία.
Ακολουθεί οθόνη από το λογισμικό που αναπτύχθηκε παράλληλα με το χρονολόγιο.

(Αναδημοσίευση από τo ιστολόγιo του 1ου Σ.Ε.Κ. Άμφισσας: http://blogs.sch.gr/1sekamfi/