![]() |
Η φωτογραφία, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. (περιοδικό "Πειραϊκή Πατραϊκή" 1963). |
"Αναμνήσεις, διαδρομές, δεδομένα στην πορεία της ιστορίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας " [απόσπασμα]
Επιμέλεια: Γιώργος Γάτος
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Άμφισσας γεννήθηκε, ύστερα από ατελείωτες συζητήσεις, θεωρήσεις, προτάσεις και αντιπαραθέσεις μέσα στις μικρές ή και μεγαλύτερες το συχνότερο ανεπίσημες, μαζώξεις φίλων και μελών της Φοιτητικής Ένωσης Φωκέων – ΦΕΦ «Φευ και Αλίμονο» το παράφραζε σκωπτικά ο αξέχαστος εκείνος καθηγητής Θανάσης Σορόκος… Και εμείς νέοι, σε παρθενική επαφή με την πολύβουη και συχνά παράξενη Αθήνα, γεμάτοι ζωντάνια μα μαζεμένοι, με όνειρα, ιδανικά και φαντασιώσεις όλο και γυρνάγαμε πίσω, όλο και μας ακολουθούσε η πόλη, όλο και στήναμε το παραμύθι μας με την πόλη.
Έτσι ακριβώς ξεκίνησε η Βιβλιοθήκη το πρώτο μας βήμα στο μύθο του «εκπολιτισμού» έτσι το λέγαμε τότε, για τη «δημιουργία πνευματικών κέντρων στο νομό μας» για την «εξύψωση του μορφωτικού ηθικού επιπέδου του νομού» όπως έγραφε και το καταστατικό μας.
Προπομπός της πρωτοβουλίας ο Κώστας Πριγγής που χτύπησε την πόρτα του Δημάρχου Δ. Λιανουλόπουλου, που μετέφερε και ανέπτυξε την κοινή ιδέα. Έτσι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Άμφισσας, Αρ. 203 στις 19 Οκτωβρίου 1955, άνοιγε το δρόμο για την δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης…
ΦΕΚ 18/1957 (Περί συστάσεως εν Δήμω Αμφίσση, νομικού προσώπου υπό το όνομα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφίσσης»)
Εν Αθήναις τη 17 Ιανουαρίου 1957