Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

H Βιβλιοθήκη Γιώργου Γάτου – Ανεξάρτητο Παράρτημα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Stallou 6, Amfissa 331 00, Greece
Τηλέφωνο: 22650 79094
Email: library_gatou@delphi.gov.gr

Blog: https://dbamfis.blogspot.com/

Βιβλιοθήκη Γιώργου Γάτου

Ανεξάρτητο Παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας

 Δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2003 ύστερα από τη  δωρεά του αείμνηστου συντοπίτη μας Γιώργου Γάτου, που λόγω της μεγάλης αγάπης για τον τόπο του, την Άμφισσα θέλησε να δωρίσει τη συλλογή του. Τον Μάιο 2006, υπογράφτηκε το συμβόλαιο δωρεάς μεταξύ του τότε Δήμου Άμφισσας και του δωρητή. Ένας από τους όρους του συμβολαίου ήταν ότι οι θεματικές ενότητες της συλλογής θα είναι : Ιστορία - Πολιτικές επιστήμες - Διεθνείς σχέσεις - Οικονομία -Κοινωνιολογία - εθνολογία Ανθρωπογεωγραφία - Οικολογία, Περιβαλλοντικές επιστήμες – Φιλοσοφία-Αισθητική. Η επιλογή των παραπάνω θεματικών ενοτήτων ζητήθηκε ώστε να υπάρξει διατήρηση της φυσιογνωμίας της, με βάση τους στόχους του δωρητή.

Παρόλα αυτά, στη συλλογή εμπεριέχονται όλοι οι τομείς της ανθρώπινης γνώσης με μεγαλύτερη έμφαση (ειδίκευση) στην ελληνική ιστορία, στην παγκόσμια ιστορία και στις πολιτικές επιστήμες. Επίσης, στη συλλογή περιλαμβάνεται σημαντικό υλικό τοπικού ενδιαφέροντος που θεωρούσε σημαντικό ο δωρητής. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ως συγγραφέας είχε κάνει έρευνα και είχε συγκεντρώσει υλικό για την εθνική αντίσταση στη Φωκίδα. Την έκδοση του βιβλίου δεν πρόλαβε να τη δει αλλά αποτελεί ήδη ιστορικό ντοκουμέντο για το νομό μας.

Αρχικά, η βιβλιοθήκη στεγάστηκε προσωρινά στον υπόγειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Άμφισσας στην πλατεία Ησαΐα, μαζί με τη Δανειστική Βιβλιοθήκη της Άμφισσας. Όμως, λόγω αιτήματος του δωρητή μεταφέρθηκε και σήμερα συστεγάζεται με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών, στην οδό Σταλλού 6, σε κεντρικό κτίριο του Δήμου Δελφών.

Η Βιβλιοθήκη  Γιώργου Γάτου δεν είναι  δανειστική, αλλά  μελετητική ώστε να μπορεί ο κάθε αναγνώστης να προσέλθει στο χώρο της και να κάνει την έρευνά του. Για το λόγο αυτό, η βιβλιοθήκη προβαίνει στην ψηφιοποίηση σελίδων των βιβλίων που ζητούνται ώστε να εξυπηρετούνται οι αναγνώστες σύμφωνα με τους κανόνες δανεισμού και τα πνευματικά δικαιώματα που ισχύουν. Τα βιβλία, τα περιοδικά και οι εφημερίδες είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά και αναζητήσιμα στο διαδίκτυο μέσω του βιβλιοθηκονομικού προγράμματος OpenAbekt του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Έχει ξεκινήσει ήδη η αποδελτίωση των άρθρων των περιοδικών με τοπικά θέματα αλλά και η ηλεκτρονική καταχώρηση της σελίδας των περιεχομένων όλων των περιοδικών. Η ίδια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί και για τις εφημερίδες. Αναλυτικότερα, η συλλογή περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 11.600 τόμους βιβλίων, περιοδικά και εφημερίδες καταχωρημένα όπως προαναφέρθηκε στον ενιαίο κατάλογο του OpenAbekt. Τα βιβλία είναι επεξεργασμένα  με το ταξινομικό σύστημα Dewey και έχουν αναλυτική θεματική ευρετηρίαση για την καλύτερη διευκόλυνση της έρευνας των μελετητών.

Το υλικό της βιβλιοθήκης εξακολουθεί να εμπλουτίζεται από δωρεές φορέων και φυσικών προσώπων με υλικό που εντάσσεται στις θεματικές ενότητες της συλλογής. Στη συλλογή της βιβλιοθήκης, σύμφωνα με την συνοπτική κατάσταση δωρεάς που παρέδωσε πρόσφατα η σύζυγός του (22/9/2022), περιλαμβάνεται και το «Αρχείο Γιώργου Γάτου» που περιέχει αρχεία, χειρόγραφα και επιστολές του δωρητή ή άλλων φυσικών προσώπων και φορέων, αθηναϊκές και μη εφημερίδες στις οποίες ήταν συντάκτης ο δωρητής. Το Αρχείο Γιώργου Γάτου δεν έχει επεξεργαστεί ακόμα λόγω της πρόσφατης παράδοσής του αλλά σύντομα θα καταγραφεί και θα ψηφιοποιηθεί. Η επεξεργασία του θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της Αρχειονομίας ώστε να μπορεί να ερευνηθεί και να μελετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου