Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021


 O Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (Abdulrazak Gurnah), είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η βράβευση στο έργο του γίνεται λόγω της «ασυμβίβαστης και συμπονετικής διείσδυσής του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα των προσφύγων μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Σύμφωνα με τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας το κορυφαίο σημείο του συγγραφικού έργου του ήταν το μυθιστόρημά του με τίτλο «Paradise» (1994), για το οποίο ήταν έμπνευση ένα ταξίδι στην Ανατολική Αφρική.

Το μυθιστόρημα ακολουθεί την ιστορία του Γιουσούφ, ενός αγοριού που γεννήθηκε στην φανταστική πόλη Κάουα στην Τανζανία στις αρχές του εικοστού αιώνα και δίνεται από τον πατέρα του ως ενέχυρο σε έναν πλούσιο και ισχυρό Άραβα έμπορο. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης, στην οποία συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι και πεποιθήσεις.

Ο Γκούρνα γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά έφτασε στη Βρετανία ως πρόσφυγας, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τώρα διδάσκει Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Έχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα, στα οποία το κύριο θέμα είναι το προσφυγικό. Ζει στο Μπράιτον του Ανατολικού Σάσεξ

Στα τρία πρώτα του βιβλία «Memory of Departure» (1987), «Pilgrims Way» (1988) «and Dottie» (1990), περιγράφει την εμπειρία των μεταναστών που ζουν στη σύγχρονη Βρετανία. Άλλα βιβλία του είναι, το ιστορικό μυθιστόρημα «Paradise» (1994) και το «By The Sea» (2001). Τα τελευταία του μυθιστορήματα είναι το «Desertion» (2005) και το «The last gift» (2011). Μέχρι στιγμής, κανένα από τα βιβλία του δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου