Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

FutureLibrary: “Τοπικές Κοινωνίες και Βιβλιοθήκες ”

 

                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βέροια 13/9/2022

 

FutureLibrary: “Τοπικές Κοινωνίες και Βιβλιοθήκες”

 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός FutureLibrary, με έδρα τη Βέροια, το περασμένο διάστημα (Μάιος – Ιούλιος 2022) διεξήγαγε έρευνα με σκοπό να καταγράψει την τρέχουσα κατάσταση των δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών της χώρας μας. Στην έρευνα συμμετείχαν 100 βιβλιοθήκες (73 δημοτικές και 27 δημόσιες βιβλιοθήκες).

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι η περιορισμένη χρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού αποδυναμώνουν σημαντικά το ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν οι βιβλιοθήκες της χώρας μας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι οι βιβλιοθήκες αντέχουν στο χρόνο και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν, στην πλειοψηφία τους, με τον ζήλο και τις προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού να εξυπηρετούν το κοινό.

Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο επικείμενο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, στις 22 Σεπτεμβρίου με θέμα «Δίκτυο FutureLibrary: Τοπικές Κοινωνίες και Βιβλιοθήκες». Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας εισήγησης θα παρουσιαστεί η πιλοτική ψηφιακή εκστρατεία με σύνθημα «Βιβλιοθήκες για Όλους και Όλες» στα κοινωνικά δίκτυα για 10 Βιβλιοθήκες που εγκαινίασε η  FutureLibrary  με στόχο να τονώσει την ψηφιακή παρουσία των Βιβλιοθηκών στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και να ισχυροποιήσει το βαθμό σύνδεσης με το κοινό που διατηρούν στον τόπο τους. 

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα «Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Μετασχηματίζονται: Προοπτικές Και Προκλήσεις», που θα διαρκέσει συνολικά 3 ημέρες, θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και διαδικτυακά. Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Παράλληλα, ο οργανισμός FutureLibrary, επιτελώντας τους σκοπούς του, προχωρά στον προγραμματισμένο εμπλουτισμό των συλλογών 12 βιβλιοθηκών με 5.000 βιβλία επιλεγμένων εκδοτών, στα πλαίσια της δράσης "Ανάπτυξη Συλλογών Δημόσιων & Δημοτικών βιβλιοθηκών" για το 2022. Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε).

Ένα θετικό βήμα προς την ανεύρεση λύσεων και πόρων για τη συνεχή υποστήριξη των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών αποτελεί και η συνεχής εξωστρέφεια του φορέα μέσω σύναψης συνεργασιών με ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Μια τέτοια κίνηση αποτελεί και η συζήτηση που γίνεται για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της FutureLibrary και του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. 

Στηρίξτε το όραμά μας !

Οι συλλογικές μας προσπάθειες έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε εκατοντάδες τοπικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στηρίξτε το όραμά μας για Βιβλιοθήκες για όλους και όλες κάνοντας μια δωρεά!

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2331024494 η με email στο info@futurelibrary.gr για να σας ενημερώσουμε πως μπορείτε να υποστηρίξετε τις Βιβλιοθήκες.

Μείνετε συντονισμένες/οι για νέες δράσεις. Εγγραφείτε στο δελτίο ενημέρωσης, ΕΔΩ.

 

Θέλετε να συμμετέχετε στον εμπλουτισμό των συλλογών των βιβλιοθηκών;

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: info@futurelibrary.gr

 

Λίγα λόγια το φορέα FutureLibrary

Η FutureLibrary είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την πόλη της Βέροιας. Ιδρύθηκε το 2011 και στοχεύει στην υποστήριξη του ρόλου και της αξίας των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών της χώρας μας.Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα συνεργάζεται με βιβλιοθήκες και τις τοπικές τους κοινότητες. Από το 2012, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου ( Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), έχει δωρίσει 42,476 βιβλία σε 73 βιβλιοθήκες.

Δείτε τις Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο Δίκτυο FutureLibrary το 2022 εδώ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου