Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

"Τα Παιδιά μας, οι Καθρέφτες μας" Τζίνα Θανοπούλου, εκδόσεις Μίνωας, Αθήνα 2023

 

Η Τζίνα Θανοπούλου Ed.M.,M.A., Harvard University Συμβουλευτική Ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εξελικτική Ψυχολογία και αντιμετώπιση Τραυματικών Γεγονότων στη ζωή, παιδιών, εφήβων, γονέων, και οικογένειας, εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο «Τα Παιδιά μας, οι Καθρέφτες μας», συνεισφέροντας και προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του διαχρονικού και πανανθρώπινου προβλήματος των σχέσεων γονέων και παιδιών. Ζούμε ομολογουμένως  σε εποχή δυσχερών συνθηκών στην υγεία, την ασφάλεια και στις σχέσεις. Η αβεβαιότητα για το μέλλον κυριαρχεί κι  η εθιστική ενασχόληση με το το διαδίκτυο και τα τα social media έχουν επιφέρει σοβαρές ψυχοσωματικές επιπτώσεις με άγχη κατάθλιψη, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά και νοήματος ζωής, διατροφικές διαταραχές και παντοίες εξαρτήσεις. Έτσι ανακύπτουν από τα πολλά προβλήματα των μεγάλων αδυναμία θέσης υγιών ορίων κι εμπνεύσεως συνηθειών καλής διατροφής, ύπνου και συμπεριφοράς, συνακόλουθα γίνονται αφορμή, με τα βεβαρημένα τους προγράμματα, στέρησης και της επαφής των παιδιών με την Φύση και τις φυσικές δραστηριότητες.

Απ’ την οπτική των σχέσεων με τα παιδιά, η Τζ. Θανοπούλου αναπτύσσει εξαιρετικά ότι οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν να αποτελούν με τα έργα τους, ένα θετικό παράδειγμα ζωής και πράξης, γιατί αυτό το πρότυπο θα αναπαράγει το παιδί στη δική του ζωή. Έτσι στο βιβλίο δεν παρουσιάζονται μόνον όσα μπορούν να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους, αλλά και τι μπορούν να διδαχθούν οι γονείς από τα παιδιά τους για τη χαρά και την ουσία της ζωής. Η συγγραφέας επιμένει στην ανάγκη οι γονείς να κατανοήσουν ότι είναι οι Καθρέφτες των παιδιών τους, καθώς τα παιδιά "κάνουν ό,τι κάνουν οι γονείς τους και όχι μόνο ό,τι λένε".

Η έμπειρη Συμβουλευτική Ψυχολόγος  αναλύει στο βιβλίο τις αξίες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης που πρέπει να υιοθετήσουν οι γονείς για να εμπνεύσουν τα παιδιά τους, σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων, ώστε να φέρουν ισορροπία, εξέλιξη και ευτυχία στη ζωή τους. Παρουσιάζει τον τρόπο που οι γονείς μπορούν να προσδιορίσουν ορθότερα τη συμπεριφορά, το ήθος και τη μελλοντική εξέλιξη έτσι ώστε να βελτιώσουν τη δική τους ζωή αρχικά αλλά και να εξασφαλίσουν την ισορροπημένη ζωή των παιδιών τους. Η συγγραφέας αναπτύσσει την ανάγκη ύπαρξης ορίων στη χρήση των μέσων ηλεκτρονικής δικτύωσης,  επίβλεψη από τους γονείς και σωστή επιλογή στο τι παρακολουθούν τα παιδιά.

Το βιβλίο 200 σελίδων,  διαρθρωμένο σε 12 Κεφάλαια, με βιβλιογραφία, έχει δομή, τρόπο γραφής και στήσιμο εν γένει ικανά να διευκολύνουν τον αναγνώστη να ανατρέχει με ευκολία και να επανέρχεται, όποτε χρειαστεί, στα θέματα που τον απασχολούν για να κατανοήσει καλύτερα, καθώς και να λειτουργήσει με τρόπους που θα δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις των μελών της οικογένειας του. Η διακεκριμένη ψυχολόγος, με την πολύχρονη προσφορά της στον ευαίσθητο τομέα υποστήριξης της ανατροφής των παιδιών με το βιβλίο της προάγει  τις γνώσεις μας στην ψυχική υγεία και ανατροφή των παιδιών, προτείνοντας δοκιμασμένα κι απαραίτητα σύγχρονα «κλειδιά» χειρισμού και συμπεριφοράς.