Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Πολυχώρος ΕΝΕΚΕΝ , παρουσίαση βιβλίου

«Εμείς οι Τούρκοι έχουμε ένα πρόβλημα με το παρελθόν. Είμαστε πάντοτε σε αδυναμία να αντιμετωπίσουμε με τρόπο αντικειμενικό και κριτικό την ίδια μας την ιστορία. Μάλιστα, το παρελθόν μας, δηλαδή αυτό των Οθωμανών και των Μουσουλμάνων είναι γεμάτο νίκες... 

Στην επίσημη ορολογία ένα ιστορικό γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί νικηφόρο ενώ το ίδιο συμβάν για έναν άλλο λαό, για ένα άλλο έθνος, για ένα άλλο κράτος πρόκειται για τραγωδία, σφαγή, γενοκτονία... 

Στα εγχειρίδια ιστορίας, η φρασεολογία και η ιδεολογίας τους αναπαράγουν συστηματικά και διαρκώς ένδοξες νίκες, νικηφόρους αγώνες... και στις περισσότερες των περιπτώσεων στρατιωτικού χαρακτήρα... 

Δεν γίνεται καμμιά αναφορά στις ήττες... Επισήμως δεν υπάρχει το δικό μας Βατερλώ. Αλλά κι όταν αυτό συμβαίνει, πάντα φταίει ο διαιτητής... Ποτέ εξαιτίας μας. Έτσι πολλά ερωτήματα της τουρκικής ιστοριογραφίας παραμένουν αναπάντητα...»
  Ragip Duran
-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-ο-

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ το βιβλίο του διακεκριμένου Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Ντουράν.

Ο Μεχμέτ Ραγκίπ Ντουράν (Mehmet Ragıp Duran), γεννήθηκε το 1954 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε νομικά στην Aix-en-Provence έχοντας αποφοιτήσει από το Λύκειο Γαλατάσεραϊ της Κωνσταντινούπολης. Φοίτησε στις σχολές δημοσιογραφίας CFPJ-Παρίσι και Nieman/Χάρβαρντ-Βοστώνη.

Δημοσιογράφος από το 1978, εργάστηκε σε διάφορες μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας (Aydınlık, Hürriyet, Cumhuriyet, Nokta, Özgür Gündem, BİA ). Διετέλεσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP και της εφημερίδας La Libération στην Τουρκία. Εργάστηκε επίσης στο Λονδίνο για λογαριασμό του BBC. Είναι ο συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων από το 1980: «Με τους Αφγανούς Μαχητές», «ΜΜΕ με επωμίδες», «Εδώ», «Διεθνές Ραδιόφωνο της Αστυνομίας», «Μεσομεταμορφώσεις».  Δίδαξε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Galatasaray και το Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης και ταυτόχρονη διερμηνεία στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα.

Για το έργο, τα βιβλία του και την δημοσιογραφική του δράση τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.

Από το 2016 ζει στη Θεσσαλονίκη. Αρθρογραφεί για ζητήματα της Τουρκίας στην ηλεκτρονική έκδοση TVXS.GR ενώ είναι παραγωγός του προγράμματος «Ιστορία, Γεωγραφία και ΜΜΕ» στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio-Özgürüz του Βερολίνου. Η ηλεκτρονική του σελίδα αφορά στην κριτική ανάλυση των σύγχρονων ΜΜΕ.  https://apoletlimedya.blogspot.com/

Το βιβλίο που Ντουράν που προλογίζει ο Στέλιος Κούλογλου αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για την κατανόηση της σύγχρονης Τουρκίας με τη ματιά ενός έμπειρου και οξυδερκή παρατηρητή, που υπηρετεί με πάθος και αφοσίωση το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

 Μετά την παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19.30 στον πολυχώρο πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ, (Προξ. Κορομηλά 37, Τ.Κ. 546 22, Θεσσαλονίκη) θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο: Ο φίλος μου ο Ραγκίπ, όπου καταγράφεται η ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία.