Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Το θέατρο σκιών στην Ελλάδα



Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα


Διάρκεια έκθεσης: Δεκέμβριος 2015 - Ιούνιος 2016

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10:00-14:00, 
                      Παρασκευή 10:00 - 18:00


Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζεται η έκθεση «Το θέατρο σκιών στην Ελλάδα». Οι επισκέπτες της έχουν την ευκαιρία, μέσα από ένα μεγάλο αριθμό εκθεμάτων (περί τα 1000) από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα, να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Η έκθεση παρακολουθεί

 1) την ιστορική διαδρομή του από την Άπω Ανατολή έως τη σύγχρονη Ελλάδα,

 2) τα χαρακτηριστικά του: α) τεχνική, δομή του έργου, πρόσωπα, β) δραματουργία: παραδοσιακά έργα (κωμωδίες), ιστορικό δράμα (αρχαίο δράμα, Βυζάντιο, εθνικοί αγώνες), κοινωνικό δράμα, παραμυθόδραμα και

 3) τις επιδράσεις του στην πολιτιστική ζωή της νεότερης Ελλάδας: θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές τέχνες, γελοιογραφία, μικροτεχνία, αγγειοπλαστική, εφήμερα αντικείμενα (γραμματόσημα, λαχεία, σπιρτόκουτα κ.ά.).

Μεταξύ των εκθεμάτων, ξεχωριστή θέση κατέχουν 200 φιγούρες και σκηνικά του ελληνικού θεάτρου σκιών, που αποδίδουν κυρίως σκηνές από δημοφιλείς παραστάσεις.

 Έργα φιλοτεχνημένα από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες καραγκιοζοπαίχτες όπως ο Παναγιώτης Μιχόπουλος (1915-1985), ο Σωτήρης Σπαθάρης (1892-1973), ο Ευγένιος Σπαθάρης (1924-2009), ο Αντώνης Μόλλας (1875-1948), ο Δημήτρης Μόλλας (1917-1987), ο Γιώργος Χαρίδημος (1924-1996), ο Αβραάμ Αντωνάκος (1921-1998), ο Σπύρος Καράμπαλης (1924-1992), ο Σπύρος Κούζαρος, ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, ο Θανάσης Δεδούσαρος, ο Γιάννης Χατζής και ο Μιχάλης Χατζάκης.

Ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα παιδιά είναι οι μπερντέδες όπου ζωντανεύουν σκηνές από δημοφιλείς παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις ιδιωτικές συλλογές των κκ. Μιχάλη Χατζάκη, Παναγιώτη Μαζαράκη, Σοφίας Μιχοπούλου, Μιχάλη Ιερωνυμίδη, Δημήτρη Φανάρα, Ελένης Αλεξάκη, Θανάση Σπυρόπουλου, οικογένειας Σπαθάρη, Γιάννη Χατζή, Ίριδας Κρητικού και Αικατερίνης Μυστακίδου.

Φιλοξενούνται επίσης συναφή με το θέμα έργα εκπροσώπων από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως οι Γιάννης Σκαρίμπας, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Σικελιώτης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Αλέκος Φασιανός, Μίνως Αργυράκης, Γιάννης Μιγάδης, Μποστ, Ανδρέας Ταξιαρχόπουλος, Μπάμπης Αγγέλου, Άννα Μπενάκη, Γ. Τσούρης, Α. Λεβέντης, Κ. Κουγιουμτζής, τα οποία προέρχονται από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη), το Μουσείο Τσαρούχη, το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, τον Σύλλογο Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.


Συντελεστές: Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Κέντρου Μόσχου Μορφακίδη, με το συντονισμό της Δρος Παναγιώτας Παπαδοπούλου.

Η έκθεση από πλευράς του Κέντρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Αρχείο/Βάση Δεδομένων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών (www.centrodeestudiosbnch.com/gr/teatro) το οποίο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ιδρύματος «Κόσμος εν Αρμονία».

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι: Μιχάλης Χατζάκης, Παναγιώτης Μαζαράκης, Γιώργος Χατζάκης (καλλιτεχνική διεύθυνση), Σοφία Μιχοπούλου και συνεργάτες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Είσοδος ελεύθερη

πηγή:www.nhmuseum.gr/el/ektheseis/to-theatro-skion-stin-ellada/