Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Αφιέρωμα στο Σαίξπηρ, παραστάσεις φωτογραφικό υλικό


Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας στο τμήμα Θεάτρου και στην έκδοση θεάτρου, μουσικής, χορού & κινηματογράφου "ΘΕΑΤΡΟ" τη χρονιά 1964 και με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τη γέννηση του Σαίξπηρ βρίσκουμε παραστάσεις των έργων του  στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο. 

"Ιούλιος Καίσαρ" από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο (Μ. Κατράκης, Ζ. Τσάπελης, Ι. Μαρίνος, Κ. Παππάς κ. άλλ.)


 

"Δωδεκάτη νύχτα" από το Κ.Θ.Β.Ε. ( Κ. Βασιλάκου, Θ. Καλλιγά, Δ. Βεάκης, Θ. Τζενεράλης κ.άλλ)


Αντώνιος και Κλεοπάτρα" από το Εθνικό Θέατρο (Α. Συνοδινού, Θ. Κωτσόπουλος, Π. Φυσσούν κ.άλλ)
 "Οθέλλος" από το Κ.Θ.Β.Ε. (Τ. Βανδής, Κλ. Νικολάου, Δ. Βεάκης κ.άλλ.


στα πλαίσια του ίδιου εορτασμού ο αγγλικός θίασος Shakespeare Festival Company περιόδευσε σε Ευρώπη και Αφρική, το Μάιο του 1964 στην Ελλάδα έδωσε δύο παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο:
"Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" με τους Ράλφ Ρίτσαρντσον, Μέριελ Φόρμπς κ.άλλ."Ο έμπορος της Βενετίας" με τους Ράλφ Ρίτσαρντσον, Μπάρμπαρα Τζέφφορντ, Πάτσυ Μπύρν κ.άλλ.


Στην Αμερική παρουσιάστηκε ο "Άμλετ" με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και σκηνοθεσία του Τζών Γκίλγουντ.
 


Στη Ρωσία στο Θέατρο για τους Νέους ανέβηκε το "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" με τους Λ. Ντολγορούκοβα Μ. Πολοβίκοβ κ.άλλ.

 Στην Ιταλία στο Θέατρο Ελιζέο της Ρώμης ανέβηκε ο "Άμλετ" σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλλι με τους Τζιόρτζιο Αλμπερτάτσι, Άνναμαρία Γκουαρνιέρι, Άννα Προκλέμερ κ.άλλ.


 Στην Αγγλία τέλος, στο Εθνικό Θέατρο ανέβηκαν δυο παραστάσεις ο "Αμλετ" σε σκηνοθεσία Λώρενς Ολιβιέ με τον Πήτερ Ο'Τούλ στο κεντρικό ρόλο και την Ρόζμαρι Χάρρις, Οφηλία. και ο "Οθέλλος" με σκηνοθέτη τον Τζων Ντέξτερ και πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τους Λώρενς Ολιβιέ και Μάγκυ Σμιθ. 


   

 Το Σεπτέμβριο του 1964 στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας η ταινία "Αμλετ" του Ρώσου Γρηγόρι Κόζιντσεφ με τον Ιννοκέντι Σμοκτουνόφσκυ  στον ομώνυμο ρόλο πήρε το Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής.