Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Αφιέρωμα στον καπετάν ΝικηφόροΗ διαχείριση της ιστορικής μνήμης αποτελεί υποτιμημένη αλλά εξαιρετικά σημαντική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ανάδειξη μνημονικών τόπων, συλλογικών αναπαραστάσεων του παρελθόντος και η καθοριστική συμβολή καίριων προσώπων σε σημαντικούς σταθμούς της πορείας της κοινωνίας μας, που σημάδεψαν την ταυτότητα, την αυτεπιγνωσία και την συνείδηση του τόπου μας συνιστά πλην άλλων και μια αντίδραση στη λογική της μερικής αποσιώπησης που συχνά παρατηρείται για σημαντικές ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εμπειρίες.

Στην προσέγγιση αυτή ο Δήμος Δελφών αναλαμβάνει να τιμήσει μια εμβληματική μορφή του έπους της Εθνικής Αντίστασης στον τόπο μας, τον Καπετάν Νικηφόρο. Για το λόγο αυτό διοργανώνει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τη μεγάλη αυτή ιστορική μορφή της Παρνασσίδας παρουσιάζοντας την επανέκδοση του τρίτομου βιβλίου του "Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης" με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης και της δημοσιογραφίας.

Ο Νικηφόρος με 9 συναγωνιστές του συγκρότησαν τον Ιούλιο 1942 την 1η (κατόπιν 8η) Ομάδα Ανταρτών Παρνασσού, μαζί με τους μετέπειτα καπετάνιους του ΕΛΑΣ Διαμαντή, Περικλή, Αριστείδη, και με τα τμήματα που διοίκησε, διηύθυνε 30 μάχες εναντίον των κατακτητών και συμμετείχε σε πολλά άλλα σαμποτάζ, με κυριότερες στιγμές τις πρώτες μάχες μαζί με το τμήμα του Άρη Βελουχιώτη, στην Ρεκά, στο Κρίκελλο, στην ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου ως αρχηγός της Εφεδρείας, στο Μικρό Χωριό, στην Αγιαθυμιά, στον σιδηροδρομικό Σταθμό Αμφίκλειας, στην Παύλιανη, στην Αράχωβα, στο 51 χιλιόμετρο, στα Δερβενοχώρια κ.ά. Καπετάνιος Αρχηγείου, που εξελίχθηκε στο Ανεξάρτητο Τάγμα Παρνασσίδας και τελικά στο 2ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Θα προλογίσει ο Δήμαρχος Δελφών Θαν. Παναγιωτόπουλος, ενώ στην παρουσίαση θα παραστούν και θα μιλήσουν για το βιβλίο, την προσωπικότητα του Καπετάν Νικηφόρου και την Εθνική Αντίσταση στην περιοχή μας ο κορυφαίος ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης, η ιστορικός Κατερίνα Μπαλκούρα και ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που μέσα και από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» θα μεταφέρει μαρτυρίες, ντοκουμέντα και εικόνες από την επιχείρηση Γοργοποτάμου. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός και συγγραφέας Φαίη Κοκκινοπούλου.

Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων προς τα μαρτυρικά χωριά του δήμου μας με εισήγηση της νομικού Χριστίνας Σταμούλη, η οποία έχει ασχοληθεί επι μακρόν με το όλο ζήτημα. Η προέκταση αυτή της εκδήλωσης έρχεται σε συνέχεια, όπως έχει προαναγγελθεί, της ανακίνησης των κατοχικών αποζημιώσεων προς τα μαρτυρικά χωριά του δήμου μας κατά την πρώτη σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βίνιανη πριν από ελάχιστες εβδομάδες και αποτελεί το δεύτερο βήμα της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.