Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα - Εθνικό Αρχαιολογικό ΜουσείοΗμερίδα με θέμα το αρχαίο ύφασμα διοργανώνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρό του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια πλειάδα ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων και συντηρητών, θα ξεδιπλώσει πτυχές της αρχαίας ελληνικής υφαντουργίας από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους. 

Η ημερίδα επιχειρεί να προσφέρει ένα πανόραμα των ερευνητικών εργασιών των τελευταίων 25 χρόνων στην Ελλάδα. Από την πρωτογεωμετρική Εύβοια και την κλασική Αθήνα έως τις υστεροκλασικές Αιγές και τον βυζαντινό Μυστρά χρυσοΰφαντα, μάλλινα, λινά, βαμβακερά υφάσματα θα προσεγγιστούν από τη σκοπιά των τεχνικών ύφανσης, της εικονογραφίας, των γραπτών πηγών, της ανασκαφικής τεκμηρίωσης και της συντήρησης, ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους τα αρχαία υφάσματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. 


Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάζεται στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου, μέσα στην ιστορική του προθήκη, το σπάνιο εύρημα του υφάσματος από τη θέση Τούμπα στο Λευκαντί Ευβοίας, που χρονολογείται στους πρωτογεωμετρικούς χρόνους (10ος αι. π.Χ.). Το μεγάλο ορθογώνιο λινό ύφασμα είχε βρεθεί μέσα σε χάλκινο αγγείο πάνω στην τέφρα ενός επιφανούς νεκρού, σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στις προστατευτικές ιδιότητες του χαλκού. Ξεχωριστές ταινίες από ύφασμα, διακοσμημένες με γεωμετρικά μοτίβα, συμπλήρωναν το υφασμάτινο σύνολο. 

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί στις 13:30. 

 πηγή:www.namuseum.gr