Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Έκθεση "Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία"



Μια εντυπωσιακή έκθεση λειτουργεί στο Βυζαντινό Μουσείο από τις 2 Νοεμβρίου με τίτλο «Ερμιτάζ:Πύλη στην Ιστορία» και εκθέματα από το διάσημο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.   
  «Η έκθεση σχεδιάστηκε για να εισάγει τον Έλληνα επισκέπτη σε αυτή την περίοδο της ιστορίας της τέχνης, που καλύπτει την περίοδο από την εποχή της Αναγέννησης (15ος αιώνα) ως σήμερα.
Το σκεπτικό της περιστρέφεται γύρω από τις συλλογές του Ερμιτάζ και τον τρόπο συγκρότησής τους από τους μεγάλους συλλέκτες, τους τσάρους, που ήταν η δυναστεία των Ρομανόφ», δήλωσε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ), Αικατερίνη Δελαπόρτα.

     Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο κύριες ενότητες

Η πρώτη, που αφορά αντικείμενα μικροτεχνίας και προσωπικά αντικείμενα των τσάρων, εκτίθενται στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, ενώ η δεύτερη, με έργα τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης έως τον 20ό αιώνα, παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του ΒΧΜ. Στο κεντρικό κτίριο, τα εκθέματα εισάγουν τον θεατή στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και στην ιστορία του ανακτόρου, που είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων τα οποία κατασκευάστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα στις όχθες του ποταμού Νέβα.
εσωτερικό του μουσείου
 Η δεύτερη ενότητα είναι ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης ως και τον 20ό αιώνα. Παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα, κυρίως ζωγραφικής, αλλά και γλυπτά. Καλύπτει όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής τέχνης, καθώς και τάσεις που συχνά απεικονίζουν την ιδεολογία της εποχής τους.
 
εσωτερικό του μουσείου
Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Ελλάδα – Ρωσία» 2016 και θεωρείται ως το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός του αφιερώματος, είναι μία από τις εκδηλώσεις που είτε έχουν διεξαχθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη στις δυο χώρες. 

Πηγή:
www.ert.gr