Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

"Η επιστροφή του Οδυσσέα"







Εκδήλωση για την Επιστροφή του Οδυσσέα, στην Άμφισσα

Ο Οδυσσέας ο πιο εμβληματικός και διεθνώς διάσημος στους αιώνες Έλληνας, έχει ισχυρούς δεσμούς και με τον τόπο μας. Με έξοχο τρόπο ζωηράς ανάμνησης έχει αποτυπωθεί στην ραψωδία τ΄  στίχ. 410–443 πώς ο βασιλιάς της Ιθάκης ήλθε νέος στον -απ΄τη μητέρα του- παππού Αυτόλυκο στην κατοικία του στον Παρνασσό για να γνωρίσει συγγενείς και πάτρια εδάφη, να παραλάβει δώρα και να ζήσει μοναδικές στιγμές κυνηγιού στο πολυύμνητο βουνό. Θηρεύοντας εκεί ένα αγριογούρουνο απόκτησε το σημάδι στο πόδι, αμάχητο τεκμήριο αναγνώρισης κι απόδειξης της ταυτότητάς του, όταν του έπλυνε τα πόδια η γριά παραμάνα Ευρύκλεια.



Έχοντας με επιστημονικό τρόπο προσδιορίσει το διάστημα 21-31 Οκτωβρίου ως τη δραματική κορύφωση-ολοκλήρωση της Οδύσσειας, ο Κώστας Καρκανιάς και ο σύλλογος «Η Επιστροφή του Οδυσσέα» διοργανώνουν κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε πόλεις που σχετίζονται με τόπους του ομηρικού έπους και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο που προάγουν τις κλασικές σπουδές.



Στις φετινές εκδηλώσεις το ξεκίνημα είχε την τιμή να το διοργανώσει η Άμφισσα – Δ. Δελφών Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας και Μουσικό Σχολείο Άμφισσας,  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας. Το βράδυ της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου στον πάντα φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Άμφισσας ο Κώστας Καρκανιάς ανέπτυξε το όραμά του για την οδύσσεια του βασιλιά της Ιθάκης και τις προκλήσεις για εμπνεύσεις και διαδόσεις των ελληνικών γραμμάτων σ όλο τον κόσμο.



Η αρχαιολόγος Ανθούλα Τσαρούχα ανέπτυξε με το δικό της όμορφο τρόπο εξ΄αφορμής της αναγνώρισης – ανάμνησης του κυνηγιού στον Παρνασσό, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις που διασώθηκαν με σκηνές κυνηγιού απ΄ την αρχαιότητα. Ο Δ/ντης του γυμνασίου Γιάννης Κολιαβάς αναφέρθηκε στις μιμήσεις της Οδύσσειας, το φαινόμενο της διασποράς-μετανάστευσης που χαρακτηρίζει τον ελληνισμό και πριν απ΄τα χρόνια του Ομήρου ως σήμερα με βάση ένα βιβλίο για τον Όμηρο και τον Οδυσσέα. Ο Δημήτρης Παλούκης έκανε σύντομες αναφορές στον Οδυσσέα ως τον κορυφαίο εθνικό ήρωα των Ελλήνων.

 Ανάμεσα στις εισηγήσεις αποδόθηκαν με συγκινητικό τρόπο επιλεγμένα αποσπάσματα της Οδύσσειας από τους: Νικολέτα Ανδρικάκη, καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας, Μαρία-Λουϊζα  Ριζοπούλου, μαθήτρια Β΄τάξης Λυκείου Άμφισσας, Καλλιμάνη Γεωργία-Δήμητρα, φοιτήτρια  στο ΤΕΙ Άμφισσας, Δημήτρης Κανέλλος, ιστορικός τέχνης, Μαρία Βαρότση, οικονομολόγος, Μαρία Στέφου, φιλόλογος, Σόνια Αλατά, φιλόλογος, Δήμητρα Μπουσίου, κοινωνική λειτουργός και Γιώργος Αναγνώστου, εκπαιδευτικός. 


 Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας, Θανάσης Πρέντι, κιθάρα - τραγούδι και  Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πιάνο ομόρφυναν την εκδήλωση με τα τραγούδια «Πηνελόπη» και «Αχ Ελλάδα σ΄ αγαπώ» που απέδωσαν. Την όλη εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η φιλόλογος Νάνσυ Ζαχαροπούλου. 


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας εκτός των άλλων εκτύπωσε και παρουσιάστηκαν στο φουαγιέ της αίθουσας Κορδώνη  εικόνες από αρχαία αγγεία διάσπαρτα στα μουσεία του κόσμου με τον Οδυσσέα και τα πάθη του. Εξαιρετικό επίσης και το πρόγραμμα που διανεμήθηκε με το πέρασμα απ΄ τις σειρήνες. Απ΄ όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση ακούστηκαν έπαινοι και πολύ ευνοϊκά σχόλια σε σημείο που φτάσαμε να αναλογιστούμε  μήπως άλλαξε φέτος η επιστροφή από Ιθάκη σε Άμφισσα! 


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή παρουσίαση της εκδήλωσης
 "Η Επιστροφή του Οδυσσέα" 

δείτε φωτογραφίες: