Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Mνήμη ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ, πρωτεργάτη στην ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας

 


18 Ιουνίου 2010 έφυγε απ’ τη ζωή Στις ο Γιώργος Κ. Γάτος. Γεννήθηκε το 1931 στην Άμφισσα και σπούδασε Νομικά στο Παν/μιο Αθηνών. Εργάστηκε κατά διαστήματα στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Δημοκρατική Αλλαγή», «Αυγή», «Το Βήμα» και «Τα Νέα» και ήταν πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, σχολιαστής και αρθρογράφος στο «Έθνος», στο οποίο, εκτός από την κάλυψη της επικαιρότητας έγραφε έρευνες και αναλύσεις.

Κινήθηκε επίσης στον ευρύτερο χώρο του ελεύθερου ρεπορτάζ γράφοντας και σχολιάζοντας τα κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα του καιρού μας. Κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος 1967-1974 διέφυγε στην Ιταλία, εργάστηκε στον αντιδικτατορικό Τύπο του εξωτερικού (Ελεύθερη Πατρίδα κ.ά.) και του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια.

Παράλληλα με την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, είχε αναπτύξει διάφορες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Μεταξύ των άλλων χρημάτισε Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Φωκέων και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Υπήρξε ο πρωτεργάτης ίδρυσης και για ένα διάστημα Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Άμφισσας, όπου δώρισε και τη βιβλιοθήκη του. Με προσωπικούς αγώνες δεν εμπλούτισε απλά με βιβλία εκ του μηδενός, μια απ’ τις μεγαλύτερες σήμερα Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα (70 χιλ. τόμων!), αλλά εξασφάλισε και πολύτιμα Αρχεία, όπως του Αλέξ. Δελμούζου, από τα σημαντικώτερα του Εκπαιδευτικού Δημοτικισμού. Ως συγγραφέας ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα της νεότερης Ελλάδας και τα βιβλία του αξιολογούνται ως υπεύθυνες καταγραφές σε πρόσωπα και γεγονότα.

Ο Γιώργος Γάτος ανήκε στη δημοσιογραφική γενιά που έκανε αισθητή την παρουσία της στον Αθηναϊκό Τύπο στη δεκαετία του 1960, με πρώτα ερεθίσματα τις έντονες πολιτικές συγκρούσεις και με πρώιμες εμπειρίες τις σκληρές πραγματικότητες του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Οι δημοσιογράφοι αυτής της γενιάς έρχονταν τις περισσότερες φορές αντιμέτωποι με τους κινδύνους, που μαζί με τα άλλα είχαν περιχαρακώσει ασφυκτικά και την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών και ιδεών.

Η αγάπη του για το γενέθλιο τόπο, την ολόπλευρη, ιδίως όμως την πνευματική του ανάπτυξη και τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, ενέπνευσε κι εξακολουθεί να οιστρηλατεί για έρευνα, εκδόσεις κι εκδηλώσεις, τους φίλους και τους δικούς του ανθρώπους. Μετά τους αναγκαστικούς περιορισμούς των τελευταίων χρόνων, είναι καιρός να διοργανωθεί, με σύμπραξη & της ΕΣΗΕΑ μια Ημερίδα για την προσωπικότητα, το έργο: δημοσιογραφικό, συγγραφικό, φιλαναγνωστικό- βιβλιοθηκικό και την προσφορά του, με την έκδοση κι ενός τιμητικού τόμου. Οι Φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που έζησαν από κοντά τις προσπάθειες και μοιράστηκαν την αγωνία πραγματοποίησης των πολιτιστικών οραματισμών του, είναι έτοιμοι να συμπράξουν με όλους τους τρόπους.